credius.ro

Camera de Comert vrea ca CEC-ul sa ramana al romanilor

29 august 2006

Controversele si luarile de opinie privind privatizarea CEC, amanarea ei, castigatorul licitatiei sau modul de desfasurare a procesului se intensifica pe masura ce ne apropiem deznodamantul acestuia (amanat si acesta, potrivit presedintelui bancii Eugen Radulescu, pentru martie 2007). Dupa ce banci importante ca Raiffeisen sau Dexia au renuntat la achizitionarea bancii, in cursa ramand doi dintre out-sideri, OTP si NBG, industriasii romani au venit in urma cu cateva zile cu o... alta solutie pentru CEC: vanzarea pachetului majoritar din actiunile bancii prin subscriptie publica, incurajand astfel capitalul autohton.

Propunere pentru care Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) asteapta inca reactia Executivului, a sefilor de partide, a factorilor politici interesati de destinele ultimei banci de traditie romanesti, respectiv ale CEC, dupa cum se afirma intr-un comunicat al institutiei.

Comunicat CCIB

Implicatiile profunde ale acestei ultime banci romanesti aflate inca in portofoliul public, atat in viata economica a tarii, cat si rolul jucat sub aspect social timp de peste 140 de ani, cat a functionat ca banca pentru micile economii ale romanilor, justifica pe deplin recurgerea la solutia privatizarii prin subscriptie publica.

„Nu credeti ca a venit momentul sa consultati si societatea civila, mediul de afaceri, atunci cand se au in vedere astfel de actiuni? Nu credeti ca romanii, in general, nu sunt ajutati si incurajati sa stie si, pe cale de consecinta, nu pot sa-si puna capitalul ce-l detin, sau chiar micile economii, sa lucreze? se intreaba Stefan D. POPA, presedintele CCIB, presedinte in exercitiu al Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER), in scrisoarea deschisa adresata Administratiei prezidentiale, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, tuturor membrilor Cabinetului Tariceanu, sefilor partidelor politice parlamentare, reprezentantilor din conducerea intregului sistem bancar romanesc.

„Nu putem fi acuzati de competitie neloiala daca incurajam capitalul autohton, respectand practicile si reglementarile europene, fara sa uitam nici un moment ca obiectivul prioritar al Romaniei il constituie, in aceasta etapa, integrarea cu succes in Uniunea Europeana”, subliniaza presedintele CCIB.

De altfel, asa cum se remarca in aceasta luare de pozitie adresata oficialilor de la Bucuresti, „privatizarea CEC prin subscriptie publica nu ar impiedica in nici un fel ascensiunea economico-financiara a bancii, dar ar insemna foarte mult in ceea ce priveste asigurarea egalitatii de sanse pentru cetatenii romani, oferind in acelasi timp, si reparatia morala mult asteptata”.

O asemenea masura a fost luata si in alte state ce apartin acum Uniunii Europene, deci nu contravine cu nimic practicilor promovate de UE. Subscriptia publica s-a dovedit si o excelenta metoda de majorare a capitalului social al bancilor ce urmeaza sa fie privatizate, conform experientei autoritatilor de la Varsovia, care si-au invitat intai co-nationalii sa cumpere active si apoi au lansat invitatia la licitatie internationala.

La Viena, la finele anului trecut, Erste Bank, declarata cel mai mare investitor al anului, castigatoarea celei mai mari privatizari din Europa de Sud-Est prin achizitia pachetului majoritar al Bancii Comerciale Romane, le oferea austriecilor posibilitatea de a deveni partasi la viitoarele sale succese economice internationale. Din pacate, participarea capitalului romanesc la acest rasunator succes financiar-bancar, care implica si cea mai mare banca comerciala a romanilor, respectiv BCR,  este infima.

„Cu cativa ani in urma, in calitatea mea de membru al Comitetului director al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), propuneam ca privatizarea Bancii Comerciale Romane, care preluase deja Bancorex, sa se faca prin subscriptie publica. Era o modalitate de a asigura astfel sansa comerciantilor, dar si cetatenilor romani interesati, sa participe la dezvoltarea bancii care trebuia sa le ofere servicii croite special dupa nevoile lor. Solicitarea noastra scrisa a fost insa ignorata de guvernantii de atunci, care au dat castig de cauza capitalului strain.(...)

Fara a subaprecia valentele prezentei capitalului strain pe aceasta piata, am reusit sa construim un sistem bancar credibil, compatibil cu exigentele mileniului trei, pregatit sa sustina prin profesionalism dezvoltarea economiei reale, aflate si ea, in plin efort de modernizare. Drept urmare, 90% din sistemul bancar se afla azi in proprietate privata straina. Nu ar fi cazul sa ne gandim acum si la capacitatea capitalului romanesc de a gestiona macar banca romaneasca cu cea mai mare incarcatura istorica?”,   afirma Stefan D. Popa.

Pozitia promovata acum de presedintele stefan D. Popa, exprima atat opinia membrilor comunitatii de afaceri bucurestene, ca si a reprezentantilor oamenilor de afaceri din principalele domenii de activitate la nivel national, reuniti in ADER. Aceasta pozitie in problema privatizarii CEC corespunde si punctului de vedere al ANEIR, adus recent la cunostinta opiniei publice prin interventiile oficiale ale conducerii Asociatiei. 

Scrisoarea se incheie cu un apel adresat oamenilor politici: ”Sa nu uitati faptul ca cei care voteaza sunt cetatenii romani, care doresc drepturi egale in tara lor cu cei care detin pasapoarte straine”.

„Nu trebuie sa permitem nimanui sa-i trateze pe romani drept cetateni de mana a doua in propria lor tara”, a afirmat presedintele CCIB. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro