CAB nu suspenda obligatia proprietarilor de locuinte de a se asigura impotriva dezastrelor naturale

CAB nu suspenda obligatia proprietarilor de locuinte de a se asigura impotriva dezastrelor naturale

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor precizeaza ca modificarea legislatiei secundare emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor vizeaza atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protectia fondului locativ din România impotriva riscurilor de cutremur, inundatii și alunecari de teren. Prin masurile adoptate, CSA a avut in vedere respectarea legislatiei in vigoare

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor precizeaza ca modificarea legislatiei secundare emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor vizeaza atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protectia fondului locativ din România impotriva riscurilor de cutremur, inundatii și alunecari de teren.

Prin masurile adoptate, CSA a avut in vedere respectarea legislatiei in vigoare şi aplicarea acesteia de catre toate societatile de asigurare in mod unitar, pentru implementarea cu succes a proiectului initiat și finantat de Banca Mondiala. Studiile Bancii Mondiale au aratat ca locuintele și, implicit, populatia României au o expunere majora la riscurile de cutremur, inundatii și alunecari de teren.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a avut in vedere acoperirea riscurilor de catastrofa la nivel national, fara a interzice incheierea asigurarilor facultative, in scopul protejarii intereselor asiguratilor, in situatia in care unele produse de asigurari facultative similare existente in piata au conditii diferite de la o societate la alta, altele decât cele prevazute in Legea nr.260/2008.

CSA recomanda proprietarilor de locuinte sa verifice conditiile contractuale ale politelor facultative. Daca acestea sunt de tip proportional sau prevad franșize pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala (cutremur, inundatii și alunecari de teren), atunci obligatia de a-și asigura locuintele, conform prevederilor legii, nu este indeplinita.

Pentru lamurirea oricaror probleme ce pot aparea in procesul de incheiere a unei polite de asigurare și/sau in perioada de derulare a acesteia, CSA a pus la dispozitia asiguratilor serviciul TelVerde, care poate fi accesat gratuit la numarul 0-8008-25627.

CSA precizeaza ca decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB), prin care s-a dispus admiterea in parte a cererii de suspendare a executarii Ordinului CSA nr. 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren şi inundatiilor, reprezinta o prima faza procesuala și nu este o decizie irevocabila.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos