Bucurestenii au luat credite ipotecare cu o valoare medie de 70.000 euro in ultimul an

Bucurestenii au luat credite ipotecare cu o valoare medie de 70.000 euro in ultimul an

Valoarea medie a creditului ipotecar acordat in Bucuresti a fost de 70.000 euro in ultimul an, din cele 13.000 de credite contractate, iar valoarea medie in alte judete din tara a fost de 30 – 40.000 euro, a spus miercuri directorul directiei stabilitate financiara din cadrul BNR, Ion Dragulin. "Daca in Bucuresti au fost acordate

Valoarea medie a creditului ipotecar acordat in Bucuresti a fost de 70.000 euro in ultimul an, din cele 13.000 de credite contractate, iar valoarea medie in alte judete din tara a fost de 30 – 40.000 euro, a spus miercuri directorul directiei stabilitate financiara din cadrul BNR, Ion Dragulin.

"Daca in Bucuresti au fost acordate 13.000 de credite ipotecare, in alte judete din tara au fost date in jur de 2.000 de credite/judet", a mentionat Dragulin.

El a adaugat ca, in Romania, ponderea finantarilor imobililiare in leasing este inca scazuta, ceea ce inseamna ca are un mare potential de crestere.

Reprezentantul bancii centrale a adaugat ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) reprezinta o sursa importanta de informatii privind piata imobiliara. In acest sens, banca centrala face un schimb de informatii cu UNNPR pentru surprinderea riscurilor asupra stabilitatii financiare.

In ce priveste oferta imobiliara, Dragulin a precizat ca aceasta afiseaza o tendinta crescatoare, insa exista posibile riscuri in ce priveste populatia, in orasele mai mici, unde oferta ar putea fi excedentara.

De asemenea, reprezentantul BNR a spus ca oferta pentru utilizarea industriala are un mare potential, in timp ce oferta pentru birouri este sustinuta si sporesc pretentiile din punct de vedere calitativ in ce priveste cererea si finantarea.

Dragulin a precizat ca se inregistreaza o pondere scazuta a finantarii companiilor de la IFN-uri prin leasing pentru scopuri imobiliare, respectiv 1,23%, ceea ce inseamna ca exista un potential important de dezvoltare. 

Finantarea bancara interna are o pondere de 41% in totalul finantarilor imobiliare, finantarea prin IFN-uri reprezinta 11%, iar finantarea externa acopera 48%.
Existenta unor informatii pertinente privind piata imobiliara este necesara pentru evaluarea riscurilor, inclusiv pentru fundamentarea deciziilor de finantare, a mai spus Dragulin.

El a adaugat ca ritmul de crestere al ofertei imobiliare se mentine ridicat, astfel ca nevoia de finantare isi pastreaza potentialul.

Dragulin a amintit ca exista o expunere mare pe sursele externe de finantare, ceea ce impune o atentie aparte daca turbulentele internationale se accentueaza.

Reprezentantul bancii centrale a mai spus ca rata restantelor din aceasta finantare bancara este inca modica.
NewsIn

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos