credius.ro

Bucurestenii au la dispozitie circa 600 de sucursale bancare

12 aprilie 2007

Anul trecut, bancile au deschis peste 1.000 de noi unitati in toata tara, numarul acestora ajungand la aproximativ 4.400. Cea mai mare concentrare de unitati bancare este in Capitala, unde primele 14 banci din Romania si cei mai importanti jucatori pe segmentul retail functioneaza cu aproape 600 de unitati. Cele mai multe din aceste unitati, respectiv 90, sunt deschise de BRD, urmata de BCR, cea mai mare banca din Romania, cu putin peste 80 de sucursale bucurestene. Institutia creditoare cu cea mai extinsa retea nationala, CEC, detine 62 de unitati in Capitala, urmati de Bancpost cu 55 de sucursale. Foarte aproape vin clujenii de la Banca Transilvania, care au ajuns de curand la un numar de 51 de unitati. Locul trei in sistemul bancar romanesc, Raiffeisen Bank functioneaza in Bucuresti cu 42 de unitati. Alpha Bank si Credit Europe Bank (fosta Finansbank) detin putin peste 30 de sucursale, iar numarul de ING Offices din Capitala a ajuns la 31. De asemenea, ING Bank are deschise 3 unitati de tip wholesale. Cei de la Volksbank functioneaza prin 17 unitati proprii si 13 deschise in sistem de franciza. Foarte aproape ca marime a retelei bucurestene este si Banca Romaneasca, care are deschise 28 de unitati. HVB-Tiriac Bank este prezenta in Capitala prin 27 de sucursale, in timp ce reteaua partenerei de fuziune, UniCredit, numara 14 unitati. Un alt jucator care a crescut puternic anul trecut pe seama retailului, OTP Bank, detine 13 unitati in Bucuresti.

Extinderea retelelor bancare mareste chiriile pentru spatiile comerciale

Spatiile stradale sunt poate cele mai cautate spatii din segmentul comercial al pietei imobiliare. Potrivit analistilor companiei imobiliare Regatta, pretul spatiilor comerciale stradale din cartierele bucurestene a avut o dinamica mai accelerata decat cele din zonele centrala si ultracentrala. Astfel, fata de 2006, preturile au crescut cu aproximativ 20% pe arterele din zona ultracentrala si cu circa 30-40% pe cartiere. Aceasta evolutie, explica specialistii Regatta, se datoreaza intr-o mare masura extinderii retelelor de unitati bancare care, dupa acoperirea zonei centrale, s-au orientat spre marile aglomerari urbane.

Specialistii companiei Regatta se asteapta ca trendul crescator al preturilor pentru spatiile comerciale sa se mentina crescator si anul viitor, insa la o viteza mai lenta. Acestia spun ca spatiile stradale nu prevad o extindere semnificativa ca numar si ca suprafata. Acestea sunt situate la parterul blocurilor, iar noile dezvoltari imobiliare nu au in general asemenea spatii. Unele cladiri de birouri au proiectate spatii comerciale, insa sunt ocupate de banci sau alimentatie publica (cafenea, restaurant etc.).

In prezent, chiriile pentru spatiile comerciale stradale variaza intre 25 si 150 de euro/mp, in functie de locatie, suprafata si vadul comercial. Potrivit datelor furnizate de Carmen Godeanu, senior real estate broker in departamentul Spatii Industriale & Comerciale Regatta, cele mai mari preturi se inregistreaza pentru spatii de pe bulevardele Magheru si Bratianu, unde metrul patrat se inchiriaza cu cca. 150 euro/mp. Pe bulevarde precum Calea Victoriei si Dorobanti, pretul de inchiriere este de 80-100 euro/mp, in timp ce pe Stefan cel Mare, Calea Mosilor si Mihai Bravu chiria se ridica la 50 euro/mp. In cartierele bucurestene, spatiile comerciale stradale se inchiriaza la preturi ce oscileaza intre 25 si 60 euro/mp.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro