credius.ro

BT: Ramanem o banca cu capital romanesc!

17 decembrie 2009

Banca Transilvania susţine că îşi va continua planurile deja stabilite, de a fi o bancă cu capital românesc, salutând intrarea în acţionariatul său a Bank of Cyprus, care a cumpărat miercuri 9,7 % din acţiunile băncii, arată un comunicat publicat joi dimineaţă. "Banca Transilvania îşi va continua planurile stabilite - cu ajutorul acţionarilor şi al partenerilor săi strategici, BERD şi IFC - de a fi, şi de acum înainte, o instituţie bancară cu capital românesc şi unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţă", se spune în comunicat.

De asemenea, Banca Transilvania salută intrarea în acţionariat a băncii cipriote Bank of Cyprus, "investiţia în acţiunile TLV fiind un semn de încredere în bancă, în managementul, în strategia şi în viitorul BT".

Bank of Cyprus a anunţat miercuri că a plătit 58 milioane euro (circa 250 milioane lei) pentru 9,7% din capitalul Băncii Transilvania (TLV), devenind astfel al doilea acţionar ca mărime după BERD, tranzacţia evaluând instituţia de credit românească la aproape 600 milioane euro.

Preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a spus miercuri, pentru NewsIn, că banca este percepută de mulţi ca o investiţie foarte bună pe termen mediu, iar achiziţia făcută de Bank of Cyprus putea fi realizată de oricine, deoarece o participaţie mai mică de 10% nu conferă drepturi speciale, ca în cazul BERD.

"Am primit şi noi comunicatul trimis către Bursă, CNVM. Nu am avut niciun fel de ofertă sau negociere. Totul a fost realizat prin sistemul bursei, fără implicarea noastră formală", a declarat Ciorcilă.

Evaluarea realizată în urma aceste tranzacţii, de 600 milioane euro (circa 2,6 miliarde lei), este foarte apropiată de valoarea de piaţă a Băncii Transilvania, de 2,54 miliarde lei. Recent, pe tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania s-au intensificat pe Bursa de la Bucureşti, săptămâna trecută fiind transferat 4% din capitalul instituţiei de credit prin intermediul unor tranzacţii negociate (deal), de 102 milioane lei.

"În ultima perioadă, probabil datorită preţului atractiv, au fost mai multe fonduri interesate de achiziţie şi noi am crezut că în spatele achiziţiei ar fi fost acele fonduri de investiţii care băteau la uşă", explică Ciorcilă.

Banca cipriotă a precizat că tranzacţia nu va avea impact asupra adecvării capitalului şi asupra indicatorilor de stabilitate financiară, explicând totodată că participaţia achiziţionată are un scop strict investiţional, deoarece a reprezentat o oportunitate de investi într-o bancă importantă de pe piaţa românească la un preţ atractiv.

"Cred că în ciuda acestui context dificil economic, mulţi investitori consideră că Banca Transilvania este o investiţie foarte bună pe termen mediu", subliniază şi preşedintele Băncii Transilvania.

"Oricum Bank of Cyprus are un pachet minoritar, fiind un acţionar obişnuit, adică fără niciun fel de drepturi speciale, cum este cazul  BERD. În principiu, oricine ar fi putut cumpăra pentru că am ridicat în aprilie limita de deţinere de la 5%, la 10%", concluzionează Ciorcilă.

Acţionarul principal al companiei este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o deţinere de 14,55%. De asemenea, International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a intrat recent în acţionariatul băncii, cu 3,62% din capital, după ce a convertit în acţiuni obligaţiunile în valoarea de 20 milioane dolari pe care instituţia le deţine la BT din 2005.

Banca Transilvania a obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de 48,28 milioane lei (11,41 milioane euro), de peste 8 ori mai mic decât cel din aceeaşi perioadă din 2008, dar  profitul operaţional a urcat cu 83%, până la 418 milioane lei.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro