credius.ro

BT Aegon ar putea cumpara OTP Fond de pensii, pentru cel putin 3 mil. euro

11 martie 2008

OTP Fond de Pensii isi vinde portofoliul de aderenti la un pret cu minimum 50% peste investitia initiala estimata la 2-2,5 milioane euro, dupa ce a batut palma cu BT Aegon Fond de Pensii in urma cu o saptamana, anunta agentia NewsIn, citand surse din piata pensiilor private. "Actionarii OTP Fond de Pensii vor avea un profit de cel putin 50% peste investitia initiala, care a fost de aproximativ 2 - 2,5 milioane euro", au mentionat sursele citate. Potrivit acestora, un participant la fondul administrat de OTP Fond de Pensii a fost evaluat la peste 150 de euro, valoare mai mare de circa trei ori decat costul initial din campania de aderare, care a fost in jur de 50 de euro de persoana.

Dupa repartizarea aleatorie, BT Aegon Fond de Pensii a strans 131.250 de participanti si are o cota de piata de 3,16%, in timp ce OTP Fond de Pensii are 20.261 de contribuabili dupa "loterie" si o cota de piata de 0,49%. Cumulat, cele doua fonduri de pensii administrate de BT Aegon Fond de Pensii si de OTP Fond de Pensii ar insuma 151.511 participanti si ar ajunge la o cota de piata de 3,65%. In conditiile in care pretul unui participant este de peste 150 euro, atunci BT Aegon va trebui sa plateasca cel putin 3 mil. euro pentru portofoliul de clienti al OTP Fond de Pensii. 

Participantii unui fond care se vinde vor putea sa se transfera gratuit la alt fond

Portofoliul de participanti al OTP Fond de Pensii urmeaza sa fie cumparat de BT Aegon Fond de Pensii dupa intrarea in vigoare a normei care va reglementa fuziunile si achizitiile intre fondurile de pensii. Mihai Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), confirma intentiile unor administratori de a vinde participantii atrasi in campania initiala de aderare. "In prezent, exista unele intentii de transfer de portofoliu. Multi dintre administratori nu au reusit sa indeplineasca ceea ce si-au propus la inceputul campaniei de aderare si au inceput sa evalueze aceste strategii din punct de vedere al costurilor, dar si din punct de vedere al fondului pe care il sustine", a declarat seful arbitrului pensiilor private, citat de NewsIn.

Mihai Oancea precizeaza ca CSSPP va adopta reguli clare privind transferul portofoliului de clienti intre administratori. "Aceste transferurui le vom accepta numai in conditiile in care interesul participantilor va fi in prim plan, iar fondul de pensii la care sunt transferati prezinta costuri si conditii de siguranta mai bune", a spus Oancea.

De asemenea, seful CSSPP precizeaza ca participantii de la fondul care se vinde vor avea la dispozitie 3 luni in care se vor putea transfera in mod liber si gratuit la alt fond. Oancea spune ca administratorii care vor sa-si transfere portofoliile pot depune si in prezent un dosar privind tranzactia la CSSPP, care va fi analizat in 30 de zile. Operatiunea va fi realizata insa dupa intrarea in vigoare a normei care reglementeaza fuziunile si achizitiile intre fonduri.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata. OTP Fond de Pensii ar fi al treilea fond de pe pilonul II despre care exista informatii ca isi vinde portofoliul de clienti, dupa cel administrat de Zepter si Prima Pensie, ultimul urmand, potrivit unor surse din piata, sa fie preluat de Interamerican Fond de Pensii. Dupa procesul de redistribuire a celor 332.706 de salariati care nu au optat in cele patru luni ale campaniei de aderare pentru niciun fond, la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) vor contribui 4,15 milioane de participanti. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro