credius.ro

Brokerii vor o felie mai mare din piata creditelor

19 iunie 2008

Opt companii care activeaza pe piata intermedierii creditelor au fondat Asociatia Romana a Brokerilor de Credite (ARBC), care isi va incepe activitatea la 1 iulie 2008. Fondatorii sustin ca ARBC a aparut ca urmare a necesitatii manifestate pe piata locala de a avea o asociatie profesionala, care sa promoveze activitatea de brokeraj de credite si sa apere interesele legitime ale companiilor din domeniu, atat in fata partenerilor, a institutiilor statului, cat si a altor asociatii.

Potrivit presedintelui ARBC, Anca Bidian, chiar daca volumul creditelor contractate de populatie a crescut semnificativ in ultimii ani, prea putini sunt cei care apeleaza la un broker de credite pentru a alege oferta potrivita. ”Populatia a contractat anul trecut credite in valoare de aproximativ 20 miliarde euro, dublu practic fata de anul 2006. Pentru anul 2009 estimam ca imprumuturile acordate populatiei vor atinge o valoare de peste 29 miliarde euro. Cu toate acestea, ponderea creditelor intermediate de brokeri din totalul finantarilor a fost anul trecut de doar 5%, consideram ca acesta va creste pana la un nivel de 7-8% in 2009, ajungand in urmatorii patru ani la 14%”, a declarat Bidian.

In comparatie cu Romania, in Europa de Sud-Est creditele intermediate au o pondere de 20%, ajungand la 40% in Europa Centrala si de Est si la 90% in Statele Unite ale Americii. Principalul avantaj obtinut de clientii care apeleaza la brokerii de credit este economia de timp si consultatia profesionista primita. Mai mult, aceste servicii sunt gratuite, brokerii percepand comisioane doar de la banci. Valoarea acestora poate urca pana la 3%.

“La un asemenea ritm de crestere concurenta pe piata bancara este acerba, iar populatia este bombardata cu diverse oferte si promotii atractive. Excesul de informatie nu este, de fiecare data, binevenit, de aceea trebuie sa existe cineva care sa cearna aceste informatii si sa le ofere clientilor produsul ce li se potriveste cel mai bine", a declarat Bidian. Serviciile acordate de broker aduc beneficii atat clientilor cat si partenerilor sai. In primul rand, clientul beneficiaza de consultanta gratuita si transparenta si are posibilitatea sa aleaga produsul necesar, in baza unei expertize comparate a ofertelor de pe piata. Totodata, bancile beneficiaza de economie de timp si de costuri scazute de achizitie a clientilor, ele platesc doar pentru cererile de credit finalizate. In Romania brokerii percep partenerilor comsioane cuprinse intre 0,8-3% pentru creditele intermediate, in timp ce pe alte piete comisionul se situeaza la circa 2% pentru creditele garantate cu ipoteca. In plus, rata de aprobare a dosarelor intermediate de brokeri este ridicata, fiind de  60-80% si tinde sa creasca pe masura maturizarii brokerilor, a mai mentionat Bidian.

Potrivit vicepresedintelui ARBC,  Daniel Barbu, membrii asociatiei au  intermediat anul trecut credite in valoare de 222,78 milioane euro, reprezentand circa 60-70% din volumul creditelor intermediate pe piata. Din suma totala, imprumuturile garantate cu ipoteca au cumulat 80,46 milioane euro, reprezentand 36%, in timp ce creditele negarantate au totalizat 142,31 milioane euro. Cele mai multe credite au fost contractate in euro, in valoare de 131,72 milioane euro, constituind 59% din totalul creditelor, in timp ce imprumuturile in lei  au avut o valoare de doar 21,96 milioane euro, cu o pondere de 10%,  iar cele in franci elvetieni au totalizat 69,09 milioane euro (31%).

Volumul creditelor intermediate de brokeri a crescut de la inceputul anului cu 20% pentru franci elvetieni si cu 18% pentru euro, de la momentul in care moneda natioanala a inceput sa se deprecieze.  Membrii asociatiei sustin ca, chiar daca banca centrala avertizeaza asupra riscurilor la care se expun clientii atunci cind contracteaza un credit in alte monede decat cea nationala, creditele in valuta inregistreaza cel mai inalt ritm de crestere, datorita dobanzilor avantajoase.

"Cel mai sanatos si firesc este sa accesezi un credit in moneda tarii in care locuiesti. Suntem constienti de un risc valutar, care nu se aplica numai la franci elvetieni, ci la orice alta moneda in afara de cea nationala. Cu toate acestea incercam sa alegem pentru clienti produsul care se potriveste necesitatilor lor, intr-un anumit moment. Ulterior, imprumuturile pot fi refinantate sau convertite dintr-o moneda in alta, in functie de situatia pietei", a spus Bidian.

Presedintele ARBC considera ca in urmatoarea perioada  nu se va inregistra o accelerare a refinantarii creditelor, ci vede mai degraba o consolidare a datoriilor negarantate ale unui client intr-un credit mai mare, garantat cu ipoteca, care sa includa toate imprumuturile. Creditele refinantate au reprezentat anul trecut 30-40% din totalul imprumuturilor, potrivit unor estimari. 

ARBC a fost infiintata la initiativa  Kiwi Finance, impreuna cu DBSol Consulting, Perfect Finance, Finzoom Financial Services, Rapid Finance Consult, International Brokers, Easy Credit Invest si Creditlink. Asociatia are drept obiectiv promovarea intereselor profesionale ale membrilor sai in vederea reglementarii in Romania a industriei de brokeraj de credite si a profesiei de broker de credite.

Pentru a deveni membru al ARBC, orice solicitant trebuie sa fie inregistrat ca societate comerciala, sa activeze pe piata brokerajului de credite, sa aiba o buna reputatie. De aemenea, acesta trebuie sa aiba un capital social de minim 25.000 lei, sa aiba cel putin trei luni de activitate si minim cinci contracte de colaborare incheiate cu bancile sau institutiile financiare non-bancare. Asociatia are parteneriate cu 19 banci comerciale, 9 companii de leasing si cinci institutii financiare nebancare, companiile membre desfasurandu-si activitatea in Bucuresti si alte 19 judete.

Ludmila Cucia
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro