BRD: Pentru stimularea creditarii este nevoie ca BNR sa scada dobanda cheie

BRD: Pentru stimularea creditarii este nevoie ca BNR sa scada dobanda cheie

Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa reduca rata dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 6 mai, atat timp cat creditarea ramane scazuta, in pofida lichiditatii ridicate din piata, a declarat, marti, presedintele – director general al BRD SocGen, Patrick Gelin. "Nu este o problema in privinta rezervelor minime obligatorii, ci a

Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa reduca rata dobanzii cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 6 mai, atat timp cat creditarea ramane scazuta, in pofida lichiditatii ridicate din piata, a declarat, marti, presedintele – director general al BRD SocGen, Patrick Gelin. "Nu este o problema in privinta rezervelor minime obligatorii, ci a ratei dobanzii, in conditiile in care lichiditatea exista in prezent", a spus Gelin.

La ultima sedinta de politica monetara, din 31 martie, BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 10% pe an, dar a scazut rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valute cu scadenta reziduala de peste doi ani, de la 40% la 0%. El a precizat ca, odata cu aprobarea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) in luna mai, spera ca banca centrala sa reduca dobanda de politica monetara, insa se asteapta la o "reducere graduala". Pe de alta parte, acordul cu FMI ar trebui sa duca la o stabilizare a cursului de schimb, ceea ce ar permite BNR sa aiba o marja mai larga de actiune in politica monetara.

"In mod normal, cursul leului ar trebui sa se stabilizeze. Nu este atat de important nivelul, ci stabilitatea cursului de schimb", a precizat directorul general al BRD. Totodata, el a mai spus ca, in conditiile unei piete imobiliare "aproximativ inghetate", problema este lipsa unui pret de echilibru intre cel de cumparare si cel de vanzare. Oficialul BRD a spus ca banca se afla in prezent in negocieri cu institutii financiare internationale, ca BERD si BEI, pentru obtinerea de finantari indreptate catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si a precizat, de asemenea, ca BRD este interesata de proiecte de infrastructura. Cu toate acestea, Gelin a mentionat ca exista un anumit risc al cresterii creditelor neperformante, atat a celor acordate populatiei, cat si IMM-urilor.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos