credius.ro

BRD: Dobanda BNR ar putea urca pana la 10% in vara

21 aprilie 2008

Economistii BRD anticipeaza ca dobanda de politica monetara ar putea fi majorata pana la nivelul de 10%, pe fondul cresterii inflatie pana la 9%. Potrivit economistul-sef al BRD, Florian Libocor, ultima modificare de politica monetara, din 26 martie, nu a fost necesara, in conditiile in care BNR a mai operat inca trei modificari, incepand din toamna anului trecut. In sedinta din luna mai va fi oportun ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul actual de 9,5%, cu un potential de reviziure in sedinta din iunie, a spus Libocor.

Dobanda de politica monetara a urcat cu 2,5 puncte procentuale in ultimele 5 luni, fata de nivelul minim de 7% inregistrat in octombrie 2007, pe fondul inflamarii inflatiei si a deprecierii leului. Dupa deciziile de majorare ale ratei de politica monetara, bancile comerciale si-au modificat comportamentul fata de anii precedenti si au crescut dobanzile la depozite mai repede decat la credite. In prezent acestea au depasit pragul de 10%, iar in anumite cazuri bancile ofera dobanzi de peste 11% pe an, pentru economiile in lei.

”Dobanda de politica monetara ar putea fi majorata in iunie pana la nivelul de 9,75%- 10%. Daca inflatia nu va depasi nivelul actual de 8,6% nu va fi oportuna o crestere a dobanzii de politica monetara pana la 10%. Consider insa ca BNR va opera acesta modificare deoarece inflatia va creste din cauza majorarii preturilor administrative”, a declarat economistul-sef al BRD. El a mai mentionat ca  presiunile ce s-au manifestat la sfarsitul anului trecut vor mai fi prezente 2-3 luni, dupa care influenta acestora va scadea. Potrivit lui inflatia anuala din 2008 va cunoaste un varf de peste 9% in luna iulie, urmand ca dupa aceasta luna nivelul indicelui sa scada, ajungand la o valoare de 7% la finele anului. ”Chiar daca tendintele de revenire vor fi vizibile la finele anului, ratele de inflatie vor fi peste nivelul stabilit de BNR de 5,9%. Este de asteptat ca si in urmatorii ani valoarea indicelui sa se situeze peste nivelul tintei bancii centrale”, a mentionat Libocor.

In ceea ce priveste evolutia cursul de schimb leu/euro, Libocor a spus ca rata de schimb este  mai putin sensibila la evolutia factorilor interni decat la cei externi. Pe fondul unei majorari a dobanzii de politica monetara de pana la 10%, economistii BRD anticipeaza un nivel de 3,4% leu/euro pentru finele anului 2008.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro