BRD a fost urecheata de Eximbank

BRD a fost urecheata de Eximbank

Vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu, si directorul Directiei de Analiza Credite de la BRD, Aureliu Ilin, s-au contrat in cadrul seminarului "Solutii de finantare pentru IMM-uri in perspectiva aderarii" pe tema parteneriatului semnat intre cele doua banci in prima parte a acestui an. Considerand ca randamentul dat de BRD nu onoreaza banca franceza, Iulian Velicu s-a

Vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu, si directorul Directiei de Analiza Credite de la BRD, Aureliu Ilin, s-au contrat in cadrul seminarului "Solutii de finantare pentru IMM-uri in perspectiva aderarii" pe tema parteneriatului semnat intre cele doua banci in prima parte a acestui an. Considerand ca randamentul dat de BRD nu onoreaza banca franceza, Iulian Velicu s-a intrebat retoric daca birocratia este principala cauza pentru care clientii BRD nu se pot bucura de facilitatile oferite de parteneriatul celor doua institutii de credit. Velicu a precizat ca exista banci care au incheiat parteneriate cu Eximbank la cateva luni dupa cei de la BRD, dar care au obtinut rezultate mult mai bune. Printre remarcatele oficialului Eximbank sunt BCR, CEC si Banca Carpatica.

Velicu: "Daca vreti bani repede, accesati produsele Eximbank prin bancile comerciale"

"Avem o suma uriasa la dispozitie, din fondul statului, pentru agentii economici: aproximativ jumatate de miliard de euro. Pentru prima data se da importanta cuvenita acestei institutii, pentru ca nu exista stat care sa nu aiba o institutie financiar-bancara asemanatoare Eximbank", a declarat vicepresedintele Iulian Velicu la evenimentul amintit. Exportatorii au suferit in ultimii trei ani cateva lovituri economice: cresterea euro, cresterea pretului la utilitati si taierea bonificatiei de dobanda acordata de Eximbank. Este dificil ca cei 500 de milioane de euro sa ajunga in timp foarte scurt pe piata, la cei care au nevoie, asa ca Eximbank a incheiat parteneriate cu 12 banci comerciale. IMM-urile si exportatorii pot accesa podusele Eximbank direct prin banca comerciala cu care lucreaza.

Cand doi se cearta, clientul pierde

Teoretic lucrurile suna foarte bine. Tocmai de aceea multe companii s-au aratat interesate de garantiile si compensatiile acordate de Eximbank in cadrul parteneriatelor incheiate cu bancile comerciale. Cand se trece insa la practica, situatia se schimba radical. Galceava dintre bancheri scoate la iveala problemele cu care se confrunta un intreprinzator dornic de finantare si hibele sistemului.

Fisura in colaborarea dintre Eximbank si BRD a fost produsa de rigiditatea specialistilor celor doua banci, care nu au reusit sa ajunga la un numitor comun atunci cand s-au intalnit pentru a realiza o metodologie de analiza a cererilor inaintate de intreprinzatori.  

Vicepresedintele Eximbank ne-a explicat ca domnia sa a facut referire la punerea in aplicare a acordului semnat. "Desi cu BRD a fost primul dintre acordurile de parteneriat semnate, punerea in aplicare a mers mai greu fata de alte banci. Intrucat BRD este o banca mare, ca sa reducem timpii de lucru (sa nu facem de doua ori analiza dosarului de credit – cate o luna fiecare institutie in parte) am creat impreuna o metodologie de lucru comuna, fiind singura abordare de acest fel", ne-a subliniat Velicu.
 
Oficialul Eximbank pune problemele create pe seama specialistilor celor doua banci, care practic s-au pierdut in detalii. "Lucrul in echipa a dovedit ca au existat niste elemente mai birocratice de ambele parti. Consider ca explicatia directorului de la BRD: <Domnule, au vrut unii sa arate ca sunt mai destepti decat ceilalti>, este foarte potrivita. Practic, elaborarea acestei metodologii a durat mult, dupa parerea mea, pentru ca atunci cand se intalnesc niste profesionisti vor sa arate fiecare ca e mai profesionist decat celalalt", ne-a mai spus vicepresedintele Eximbank.

Iulian Velicu si-a exprimat optimismul in ceea ce priveste colaborarea pe viitor: "mi-am exprimat doar dezamagirea, dar cred ca in curand vom avea foarte mult de lucru cu BRD. Produsele inca nu sunt accesate la nivelul scontat".

"Asteptam o mai rapida intrare in actiune a acestor acorduri, asta spre binele clientilor lor. Astfel, clientii vor avea acces la produsele de finantare ale bancilor. Practic, produsele noastre ajuta bancile comerciale sa vanda produsele proprii, in timp ce clientii beneficiaza de acces mai facil si mai economic la finantare", a conchis Iulian Velicu.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos