credius.ro

Boc ameninta bancile cu taxa Robin Hood

19 mai 2009

Guvernul va introduce masuri dure, precum supraimpozitarea profiturilor obtinute de bancile straine, daca bancile straine prezente in Romania nu isi vor mentine liniile de finantare in tara si vor incalca astfel intelegerea convenita la Viena in luna martie, a declarat, marti, premierul Emil Boc.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor din Romania, nu vor intelege ca au fost la bine alaturi de romani, adica au obtinut profituri extrem de importante in Romania, in vremuri foarte bune, iar acum, cand vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii romanilor si ei sa isi retraga banii la bancile lor din strainatate, atunci Guvernul nu va sta cu mainile in san. Avem posibilitatea sa aplicam mai multe masuri, care sunt si in alte parti ale lumii, precum acea taxa Robin Hood, numita supraimpozitarea profiturilor. Speram sa nu ajungem la aceasta situatie", a spus Boc, la postul public de radio.

El a atentionat ca Guvernul poate lua "foarte repede" aceste masuri, dar a asigurat ca aceasta nu este dorinta lui si a niciunui coleg din Cabinet. "Sper ca bancile straine sa respecte intelegerea si sa isi mentina liniile de creditare (...) Nu se pot spala pe maini si sa ne trateze ca pe un stat care nu are nicio parghie sa intervina", a spus Boc.

Premierul a aratat ca nu a primit semnale conform carora bancile nu si-ar mentine liniile de finantare, dar ca "multi au spus ca au asemenea temeri". Pe de alta parte insa, un raport prezentat saptamana trecuta de viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu arata ca de la declansarea crizei in zona si pana in  martie 2009, bancile-mama din Austria si Grecia si-au redus liniile de finantarea catre subsidiarele din Romania cu 2,3 miliarde euro. Campioanele retragerilor de bani din Romania sunt bancile grecesti, soldul liniilor de finantare acordate de acestea subsidiarelor locale reducandu-se cu 1,641 miliarde euro. In ceea ce priveste bancile Austriece, finantarile acordate de acestea bancilor romanesti s-au redus cu 652 milioane euro.

Pe de alta parte, la sfarsitul lui martie, FMI a obtinut acorduri scrise de la noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, invitate la Viena, care s-au angajat sa mentina finantarile acordate la nivelul de la finele lunii februarie si sa garanteze participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale. Bancile care au semnat acorduri sunt institutiile austriece Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International si UniCredit, grupurile grecesti EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus, precum si francezii de la Societe Generale.

In continuare insa, voci importante din bankingul romanesc sustin ca aceste angajamente ale bancilor cu prezenta in Romania nu au nici o valoare si sunt mai mult  un “teatru”, un joc al acestora in fata opiniei publice. “De fapt, nu poti sa-i obligi la nimic. Bancherii straini fac un joc abil sustinand ca au investitori care trebuie sa si castige. Cer sprijin invocand criza, dar la unii marjele de dobanda chiar au crescut in loc sa scada si probabil nu vor reduce dobanzile la credite curand”, a declarat fostul presedintele al BCR, Nicolae Danila, intr-un interviu acordat ZF.

Mai mult, Danila spune ca in aceasta perioada bancile folosesc aprecierea leului de dupa semnarea acordului cu FMI pentru a cumpara euro si a scoate valuta din tara, in conformitate cu cerintele bancilor-mama de limitare a expunerilor pe Romania. “Cum prind un euro, cum il transfera in cont la bancile-mama, care il folosesc ca resursa, nu ca expunere”, a adaugat acesta.

Dupa acordul de la Viena de la inceputul primaverii, reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene si BNR  se intalnesc din nou azi, la Bruxelles, cu oficiali ai principalelor grupuri bancare straine de pe piata romaneasca. De aceasta data, FMI si Comisia ar dori ca bancile sa semneze angajamente mai ferme privind mentinerea finantarilor in Romania. De asemenea, se vor lua in discutie si eventuale majorari de capital, avand in vedere ca intre timp la nivelul bancilor s-au derulat si teste de stres.

Sursa: Mediafax

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro