credius.ro

BNR vrea un singur panou de comanda, rata dobanzii

14 noiembrie 2006

Banca Nationala va continua sa pastreze masurile "neortodoxe" de politica monetara cu care ne-a obisnuit, in pofida vestilor bune despre inflatie. "Vom continua cu aceste masuri, apoi intentionam ca, intr-o perioada relativ scurta, sa avem un singur buton pe care sa-l manevram, rata dobanzii. Suntem in continuare pentru o dezvoltare echilibrata a creditarii in lei", a subliniat guvernatorul Mugur Isarescu. Oficialul bancii centrale si-a manifestat insa speranta, subliniind ca nu este... vorba despre o estimare oficiala, ca o parte din restrictii sa fie eliminate in „urmatorul trimestru” (adica primul din 2007). In acest context, Isarescu a precizat ca in vizorul Bancii Nationale se afla nivelul rezervelor minime obligatorii.

De asemenea, guvernatorul a atras atentia asupra cresterii peste asteptari a creditului.  Aceasta a ajuns la 40-50%, in conditiile in care estimarile anterioare raportau o majorare de doar 30% pentru acest an. "Atat timp cat dezinflatia a fost sustinuta, aceasta crestere nu a fost una corecta", a punctat guvernatorul BNR.

Se pare insa ca masurile „neortodoxe” ale Bancii Centrale au avut si unele efecte iluzorii privind imaginea pietei bancare. In acest sens, Isarescu a amintit de o "portita" de iesire pentru unele banci - externalizarea creditelor catre bancile-mama. „Creditul si riscul au disparut, s-a transferat in datoria pe termen scurt”, a precizat guvernatorul BNR. Potrivit viceguvernatorul BNR, Cristian Popa acest volumul creditelor transferate catre bancile-mama se ridica la 10 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 1/3 din stocul de datorii pe termen scurt.

Guvernatorul BNR a anticipat pentru sfarsitul anului o inflatie de pana la 5%. De asemenea, Banca Centrala se asteapta ca acest indicator sa se incadreze in tintele fixate pentru 2007 si 2008, 4% plus/minus un punct procentual si, respectiv 3,8% cu aceeasi banda de variatie. Referindu-se la scumpirile din aceasta toamna, Isarescu considera ca efectele acestora vor fi resimtite de catre populatie in lunile ianuarie si februarie 2007.

Vestea buna este ca anul viitor nu va fi marcat de o scumpire importanta a preturilor, acest fenomen consumandu-se cu preponderenta in acest an. "In 2007 unele preturi vor creste, dar altele vor scadea. Nu stim care va fi rezultanta, dar nu cred ca va avea un impact semnificativ. 1 ianuarie 2007 va trece ca oricare alta data", a continuat Isarescu. El a aratat ca unele scumpiri mai importante vor fi provocate de impozitele indirecte sau de majorarile preturilor la gaze naturale si utilitati, operate  in aceasta toamna.

"Din experienta altor tari care au aderat la Uniunea Europeana stim ca exista un efect al scumpirilor in ceea ce priveste anumite tipuri de produse, dar si o egalizare a altor preturi. ", a mentionat Isarescu. In acest context, a subliniat faptul ca unele preturi la alimente pot sa scada (de exemplu vinul, care in prezent are taxe suplimentare), in timp ce altele ar putea sa creasca (vezi zaharul, carnea!). Si cum acestea din urma provin in mare parte din import, din tarile vecine, la randul lor membre ale Uniunii Europene, cresterea ar putea fi nesemnificativa, a explicat guvernatorul BNR. "In Polonia, scumpirile au fost temperate, comparativ cu cele din Ungaria. Asadar, nu cunoastem impactul pe care aderarea il va avea asupra preturilor, la noi, dar stim ca nu va fi unul major", conchide Isarescu.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro