credius.ro

BNR vrea noi restrictionari pentru creditele ipotecare, dar ARB nu se agita

10 iulie 2006

BNR anunta de curand ca intentioneaza sa intervina pe piata imobiliara, ingrijorata de supraevaluarea din acest sector si de efectele generate de o posibila prabusire a pietei. Modul prin care BNR va interveni este restrictionarea suplimentara a creditului ipotecar. Reprezentantii ARB considera inoportuna o astfel de masura, insa nu se arata prea ingrijorati. La randul sau, Domenia Credit vine cu o serie de propuneri pentru evitarea introducerii de astfel de restrictii... precum cea a asigurarii ipotecare.

In urma cu putin timp, reprezentantii BNR, in frunte cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, vorbeau despre o interventie a Bancii Centrale pe piata imobiliara, determinata de cresterea excesiva a preturile in acest sector. Oficialii Bancii Nationale avertizau asupra unei posibile prabusiri a acestei piete, ce ar afecta negativ bancile, al caror sistem de garantii se bazeaza pe ipoteci. Solutia avuta in vedere de BNR pentru interventia pe piata imobiliara este restrictionarea creditului ipotecar, prin solicitarea unor garantii imobiliare suplimentare sau reducerea raportului intre credit si valoarea garantiei. Desi aceasta initiativa a BNR este inca la nivelul declarativ, nu trebuie uitat insa ca in urma cu doua luni Mugur Isarescu a protestat in semn de avertizare la adresa creditarii in lei, iar de curand amenintarea a devenit realitate, BNR adoptand masuri de limitare a creditarii in moneda nationala: majorarea rezervelor minime obligatorii in lei ale bancilor de la 16% la 20% si cresterea dobanzii de referinta de la 8,5% la 8,75% .

Creditul ipotecar nu are nevoie de noi restrictionari din partea BNR

In ciuda acestor posibile restrictionari anuntate de BNR, Asociatia Romana a Bancilor nu se arata prea ingrijorata, declaratiile reprezentantilor ARB fiind mai mult decat moderate. Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea este neincrezator in oportunitatea unor astfel de masuri, tinand cont ca acest tip de imprumuturi nu inregistreaza o crestere semnificiativa si restantele pe acest segment sunt aproape inexistente. “In acest moment creditele ipotecare in Romania sunt destul de sigure, astfel ca ele nu au nevoie de noi restrictionari din partea Bancii Nationale a Romaniei”, declara Radu Ghetea.

Mai vehement decat presedintele ARB vis-a-vis de intentiile BNR se arata presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, care aprecia pentru Evenimentul Zilei ca aceasta interventie de care vorbesc oficialii Bancii Nationale nu este “decat o noua scuza pentru a impune noi restrictii la acordarea imprumuturilor”.

Supraevaluare, numai in cazul blocurilor comuniste vechi

La randul lor, reprezentantii companiei de credit ipotecar Domenia Credit nu considera justificata o interventie a Bancii Nationale pe piata imobiliara prin restrictionarea creditului ipotecar. Acestia dau exemplu celorlalte tari din centrul si estul Europei care au aderat la Uniunea Europeana, cel mai concludent in acest sens fiind Ungaria, unde nu s-a inregistrat o scadere generalizata a preturilor de pe piata imobiliara dupa momentul aderarii, ci numai pe unele segmente. In aceste state, preturile imobilelor au cunoscut o crestere accentuata inainte de aderare, crestere antrenata de asteptarile ca dupa aderare preturile sa fie mult mai mari. Dupa aderare, intr-adevar, unele locuinte au cunoscut o scadere a valorii, in special locuintele vechi (cum ar fi la noi blocurile vechi) care nu mai indeplineau standardele de confort noi, explica specialistii Domenia. Alte locuinte insa, cum ar fi cele in case cu arhitectura deosebita sau in constructii noi nu au pierdut in general prea mult din valoare sau chiar s-au apreciat. Scaderea s-a datorat in general faptului ca investitorii din UE asteptati nu s-au aratat interesati de blocurile vechi, dar si de faptul ca sectorul constructiilor noi ACCESIBILE (nu de lux) a luat foarte mare avant.

In Romania exista diferente de la un oras la altul, dar de exemplu in Bucuresti, noile dezvoltari imobiliare s-au indreptat in general spre sectorul de lux mai degraba decat spre cel al locuintelor accesibile, pentru ca exista cerere si pentru ca locuintele de lux ofera marje mult mai mari de profit pentru constructori. Necesarul de locuinte este insa departe de a fi satisfacut in toate orasele mari ale Romaniei, ceea ce inseamna ca eventualul balon de supraevaluare se va sparge numai in conditiile in care sectorul constructiilor de locuinte noi ia intr-adevar avant, considera oficialii Domenia Credit.
 
“Balonul de supraevaluare - despre care vorbeau oficialii BNR, exista intr-adevar pentru locuintele din blocurile comuniste vechi. Oricat am imbunatati un apartament pe dinauntru, un lift in care ti-e frica sa te urci si o structura subrezita vor indeparta orice investitor din UE in viitor”, au declarat oficialii Domenia.

Specialistii din piata propun masuri alternative

Inainte de a lua masuri de solicitare de garantii imobiliare suplimentare sau de reducere a raportului intre credit si valoarea garantiei, BNR ar putea investiga si alte alternative de diminuare a riscului, cum ar fi asigurarea ipotecara, propun reprezentantii Domenia Credit. Compania, alaturi de Asociatia Creditorilor Ipotecari Canadieni, a elaborat un studiu in acest sens care arata beneficiile pe termen lung legate de acest produs. Produsul nu trebuie confundat cu asigurarea de viata sau cu asigurarea de imobil sau de risc de neplata - e un produs complex, care permite ca raportul intre valoarea creditului ipotecar si valoarea garantiei ipotecare sa fie mult mai mare (de la limitativul 75% la 85-90%), asigurand riscul de nerecuperare din vanzare silita a diferentei de LTV (bani care sunt platiti creditorului ca despagubire) si mentinand riscul creditorului fata de eventuala scadere in valoare a garantiilor, in limite acceptabile. Evident, cu un cost in plus pentru debitor, amortizat insa pe intreaga perioada a creditului. Pe langa acoperirea unui astfel de risc, asigurarea ipotecara da acces la credit ipotecar si unor categorii de populatie care nu au avansul necesar dar au venituri bune si perspective promitatoare (tineri de cariera).
 
In acelasi timp, specialistii Domenia Credit propun ca legiuitorii si Banca Nationala sa puna la punct o statistica integrata a valorilor tranzactiilor imobiliare in toata tara sau macar in orasele mari, pentru a incepe macar sa se masoare un trend al pietei. Chiar daca o parte din tranzactii nu au declarata valoarea reala, totusi cele realizate prin credite (deocamdata putine, sub 6% din numarul total, conform unui studiu Domenia) au valori reale, ce pot fi utilizate intr-un astfel de demers.
 
O alta initiativa, sustin cei de la Domenia Credit, ar putea fi incurajarea creditelor ipotecare pentru constructii noi, si renovari/reabilitari, spre deosebire de cele destinate achizitiilor de imobile vechi, si incurajarea respectarii standardelor de calitate in materie de constructii.

Bogdan Popescu
Ana Zidarescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro