credius.ro

BNR va pune in circulatie o noua bancnota, de 200 de lei

12 aprilie 2006

Anuntul a fost facut de guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul conferintei de presa pe tema stadiului denominarii monedei nationale. Bancnota va fi lansata in circulatie pe 1 decembrie 2006 ... si va fi prezentata cu 30 de zile inainte. Aceasta va avea inscriptionat pe avers potretul poetului si filosofului Lucian Blaga, iar reversul prezinta o compozitie grafica avand in prim plan imaginea statuetei neolitice “Ganditorul de la Hamangia”. “Trebuie sa ne gandim cu atentie inainte de intrarea in Uniunea Europeana”, a glumit guvernatorul Isarescu, referindu-se la semnificatia imaginii de pe reversul bancnotei de 200 de lei.

Noua moneda este realizata intr-o maniera grafica similara cu celelalte cupiuri, dimensiunile acesteia fiind intre cele ale bancnotei de 100 de lei si cele ale bancnotei de 500 de lei. Maniera grafica in care este realizata este similar celorlalte cupiuri si contine elemente de siguranta din aceeasi gama.

Guvernatorul BNR a precizat ca argumentul care a stat la baza deciziei de lansare a bancnotei de 200 de lei este obisnuirea populatiei cu structura insemnelor euro in perspectiva adoptarii monedei unice europene. Cupiura pe care o va pune in circulatie BNR are drept corespondent bancnota de 200 de euro. Astfel, singura bancnota europeana ce nu are corespondent in cupiurile romanesti este cea de 20 de euro. Guvernatorul Isarescu a declarat insa ca BNR nu are in vedere emiterea unei bancnote de 20 de lei. Prin lansarea noii bancnote vom avea acelasi numar de cupiuri ca si zona euro. intrucat corespondentul monedei de 1 euro este bancnota de 1 leu.

Noua bancnota va avea o valoare intermediara intre 100 si 500 lei, reprezentand echivalentul a 56 de euro la actualul curs de schimb. Mugur Isarescu a aratat ca, potrivit unor studii si analize realizate de BNR, nivelul mediu al retragerilor de numerar prin ATM-uri este de 270 lei/tranzactie, acesta fiind un alt argument care a stat la baza deciziei bancii centrale.

Potrivit calendarului denominarii, leul vechi si cel nou vor circula in paralel pana in ultima zi a acestui an, iar de la 1 ianuarie 2007 vechile bancnote vor putea fi preschimbate pe termen nelimitat la BNR, fara taxe si comisioane. Guvernatorul BNR a precizat ca preschimbarea bancnotelor iesite din circulatie se va putea realiza si la bancile comerciale, insa numai pe termen limitat. Atat perioada, cat si institutiile de credit la care se va putea efectua aceasta operatiune vor fi anuntate in viitor de catre BNR.

Incepand de 1 octombrie, BNR va pune in circulatie numai bancnote din noua emisiune. Singurele bancnote vechi ce vor fie liberate de BNR pana atunci sunt cele de 500.000 lei si 1.000.000 lei. Mugur Isarescu au anuntat ca din martie banca centrala nu mai pune in circulatie cupiuri de 100.000 de lei din vechea emisiune, iar la cele de 10.000 si 50.000 de lei s-a renuntat inca din decembrie anul trecut si, respectiv, ianuarie 2006. Guvernatorul a vorbit despre “o igienizare a circulatiei monetare”, in conditiile in care vechile bancnote puse in circulatie sunt de cea mai buna calitate.

Pana la 31 martie 2005, BNR a pus in circulatie 324 de milioane de monede si 306 milioane bancnote din noua emisiune. Nevoia suplimentara de numerar a determinat BNR sa mentina in circulatie mai multe bancnote din vechea emisiune decat anticipase si sa devanseze livrarile furnizarilor de insemne monetare. Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca procesul de remonetizare care se manifesta la ora actuala in Romania a dus la depasirea estimarilor facute de BNR in privinta monetarului aflat in circulatie. Astfel, la sfarsitul lui 2005, numerarul a crescut cu 37% peste nivelul prognozat initial, iar pentru decembrie 2006 majorarea va fi de circa 48%.

Aceasta crestere a cantitatii de bani de pe piata se inregistreaza pe fondul scaderii inflatiei si este un fenomen salutar, apreciaza guvernatorul BNR. Remonetizarea economiei duce la scaderea vitezei de circulatie a masei monetare, o valoare mica a acesteia caracterizand economiiile cu o inflatie redusa.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro