BNR va derula noi teste de stres pentru banci

BNR va derula noi teste de stres pentru banci

BNR va derula noi teste de stres asupra bancilor din Romania in cel mult doua luni, iar scenariul de baza va lua in calcul estimarea revizuita de contractie a economiei cu 8%-8,5%, FMI aplicand noi simulari pe portofoliile bancilor la nivel regional, in 17 tari, a spus seful misiunii FMI in Romania. "Va exista un

BNR va derula noi teste de stres asupra bancilor din Romania in cel mult doua luni, iar scenariul de baza va lua in calcul estimarea revizuita de contractie a economiei cu 8%-8,5%, FMI aplicand noi simulari pe portofoliile bancilor la nivel regional, in 17 tari, a spus seful misiunii FMI in Romania. "Va exista un nou test de stres la nivel regional. Acest al treilea test va fi finalizat in urmatoarea luna sau in doua luni si vrem sa fie un test sincronizat la nivel regional, pentru ca sunt multe banci prezente si in Romania, dar si in alte tari din regiune", a declarat Jeffrey Franks, la The Money Channel.

El a mentionat ca Fondul nu este ingrijorat de evolutia creditelor neperformante, in ciuda cresterii acestora, in principal pentru ca "bancile au o marja de siguranta prin capitalizari, provizioane dar si rezervele minime obligatorii". In contextul acordului cu FMI, BNR a solicitat bancilor din Romania sa isi mentina solvabilitatea peste 10% in 2009 si 2010, in conditiile in care nivelul minim reglementat in UE este de 8%.

Cel mai recent test de stres realizat de banca centrala in Romania, la solicitarea FMI, a fost realizat pe 2 ani, 2009 si 2010, si a luat in calcul doua scenarii, referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari fiind finalul anului trecut. Scenariul de baza cuprindea o proiectie de scadere a economiei cu 4% in acest an si a aratat ca, in acest an si anul viitor, suma necesara pentru recapitalizari la nivelul intregului sistem bancar este de aproximativ un miliard de euro, majorarile urmand sa fie realizate in doua transe: pana la finalul lui septembrie, respectiv pana la sfarsitul lunii martie 2010.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos