credius.ro

BNR va cobora dobanda cheie la 9% si ar putea reduce RMO pentru pasivele in lei

28 iunie 2009

BNR va cobora marti dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, în urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic în primul trimestru, estimeaza analistii, care nu exclud o scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente în piata. Analistii subliniaza ca situatia economiei romanesti s-a agravat peste asteptari în primul trimestru si ca, în aceste conditii, actualul nivel al dobanzii de politica monetara este prea ridicat. Produsul intern brut al Romaniei a scazut în primul trimestru cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

"Activitatea economica s-a contractat mult peste asteptarile analistilor si chiar ale bancii centrale în primul trimestru. Prin urmare este nevoie de taierea dobanzii cheie", a declarat, pentru NewsIn, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania. El mizeaza pe scaderea dobanzii cheie la 9%, de la 9,5% în prezent, dar nu exclude nici o reducere mai puternica, cu 0,75 puncte procentuale. În acelasi timp, Chidesciuc estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele bancilor în moneda nationala, de la 18% în prezent, pe fondul necesitatii de a asigura o lichiditate permanenta în piata bancilor.

"Este, într-adevar, destula lichiditate în piata ca urmare a operatiunilor bancii centrale, dar este nevoie de lichiditate permanenta, iar reducerea RMO va avea un impact mai puternic. Este, însa, mai greu de estimat o decizie în acest sens, pentru ca BNR ar putea prefera o atitudine prudenta", a afirmat Chidesciuc. El considera ca astfel de decizii nu vor deprecia leul, deoarece sentimentul investitorilor fata de regiune s-a îmbunatatit în ultima perioada. Operarea unei noi modificari la nivelul RMO la pasivele în lei ar fi, de altfel, o miscare mai degraba prudenta, spun analistii, dupa cea decisa în toamna anului trecut, cand BNR a coborat rezervele minime obligatorii de la 20% la 18%.

"Banca centrala si-a luat un angajament în privinta rezervelor minime obligatorii, iar pentru pasivele în valuta a operat deja modificari. În plus, BNR ar putea prefera o atitudine mai prudenta, pentru a-si pastra rezervele în valuta, în cazul unei deprecieri accentuate a leului", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, care estimeaza ca BNR ar putea coborî rata RMO la pasivele în lei la 16%, pe langa reducerea dobanzii cheie. Unii analisti nu exclud, totusi, o decizie legata de rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valuta cu scadenta reziduala sub 2 ani, situata în prezent la 40%, cel mai mare nivel din UE.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care estimeaza de asemenea o reducere a dobanzii cheie la 9%, spune ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele bancilor în valuta, "luand în calcul necesitatea repornirii creditarii si a evolutiei fluxului de intrari de bani". În schimb, o serie de alti analisti se asteapta ca BNR sa se limiteze la reducerea dobanzii cheie la 9%, estimand ca exista putine sanse ca banca centrala sa modifice în privinta rezervelor minime obligatorii. "BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valuta pe termen lung si a ramas la latitudinea bancilor daca vor sa schimbe structura datoriilor în functie de cati bani au nevoie. Nu am vazut niciun semnal în acest sens", a afirmat seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

"Nu exclud, însa, scaderea pentru pasivele în lei, dar, în cazul în care va reduce RMO, va fi un nivel simbolic, de cel mult doua puncte procentale", a adaugat ea. Consiliul de administratie al bancii centrale are programata, marti, a cincea sedinta de politica monetara din acest an. De ala începutul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, de la 10,25% la 9,50%, a redus la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani si a permis bancilor sa calculeze un grad de îndatorare mai mare solicitantilor de credite, în cazurile în care acestia garanteaza împrumuturile cu proprietati imobiliare "de buna calitate".

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro