credius.ro

BNR tine cu dintii de gradul de indatorare al romanilor

25 mai 2006

Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-au referit de mai multe ori in ultima vreme la necesitatea ca bancile comerciale sa respecte directivele referitoare la gradul de indatorare al romanilor ... refuzand astfel sa crediteze persoanele care au datorii mai mari de 40% din venituri. Guvernatorul Mugur Isarescu a intarit aceasta idee in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European, precizand ca Banca Centrala nu va renunta prea curand la politica sa monetara, caracterizata ca fiind prea prudenta.

Florin Georgescu ii trage de urechi pe bancheri?!

In urma cu cateva luni, Asociatia Romana a Bancilor a propus Bancii Nationale sa creasca limita de expunere pentru cei care se imprumuta in moneda nationala, acest lucru putand contribui, in opinia bancherilor, la atractivitatea creditelor in lei si la diminuarea apetitului romanilor pentru imprumuturile in valuta. Reprezentantii BNR au ramas insensibili la propunerea oficiala a ARB, facuta publica prin vocea presedintelui Asociatiei, Radu Gratian Ghetea. Ba, din contra, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a mers pana acolo incat a amenintat bancile comerciale cu controale severe, care vor urmari daca institutiile de credit respecta legea in privinta nivelului maxim de indatorare al romanilor. "Conditiile trebuiesc respectate de catre banci si vom verifica foarte riguros prevederile privind gradul de indatorare a persoanelor fizice", a atentionat Florin Georgescu.

Isarescu nu concepe alta politica monetara

Intrebat, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European de ce BNR stabileste inca nivelul de indatorare a clientului in raport cu venitul si de ce nu lasa bancile sa decida asupra aceastei marje in functie de riscuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunscut ca este constient “ca nu toate masurile pe care le-a luat Banca Centrala au fost pe placul antreprenorilor. Cand luam anumite masuri, intram in conflict cu acestia. Pentru ca in timp ce antreprenorii, bancherii, vor profit, noi introducem conditii restrictive din prudenta. O politica monetara prudenta nu este impotriva cresterii economice. Dimpotriva”. Totodata, a precizat Isarescu, nu trebuie ignorat si scopul pe care si-l propune Banca Nationala, si anume stabilitatea preturilor si implicit cea financiara.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro