credius.ro

BNR: Sunt una-doua banci unde fraudele din credite negarantate creeaza probleme

27 martie 2009

Bancile trec acum printr-o perioada de reasezare a activitatii de creditare, in care cauta clienti si domenii de creditare viabile, este de parere guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Asteptarile ca situatia de pe piata finantarilor sa se intoarca la modelul de pana in toamna trecuta sunt nerealiste. In primul rand, arata Isarescu, creditul nu va reveni catre zona imprumutului “doar cu buletinul”, sau fara niciun fel de garantii, un produs foarte riscant.

Pe acest segment s-au inregistrat pana acum numeroase fraude, respectiv clienti care au luat credite, nu le-au mai platit si nici nu mai pot fi gasiti de banci. In conditiile in care aceste imprumuturi au fost acorate fara garantii, ele devin pierderi pentru banci. Guvernatorul spune ca exista banci unde astfel de probleme sunt mai acute.

“Credeti ar fi bine si ar dori cineva ca acest credit total negarantat sa mai revina in Romania? Sunt liste intregi de persoane care nici nu mai exista si care au luat credite cu buletinul. Avem probleme la una-doua banci din acest punct de vedere”, a declarat Isarescu.

Astfel de probleme au aparut la banci care au descentralizat acordarea de credite, iar directorilor de sucursala li s-a dat dreptul de a acorda credite doar cu buletinul, precum si bonusuri in functie de cota de piata si numarul de credite acordate. Seful BNR arata ca bancile preferau sa acorde 200 de credite fara garantii, in valoarea de 5.000 euro fiecare, considerand ca sumele sunt mici si riscul scazut, decat sa acorda un credit de afaceri de 1 milion de euro, pentru care firma trebuia sa prezinte “sute de garantii”.

Guvernatorul spune ca si anumite componente de pana acum ale creditului imobiliar sunt istorie. “Nu mai trebuie sa discutam despre credite imobiliare calculate pe baza unor sperante de crestere de venituri”, a atentionat Isarescu.

Pana in toamna lui 2008, multi clienti contractau un credit pentru locuinta pornind de la premisa ca salariul lor va creste in anul urmator cu 40-50%. In aceste conditii, majoritatea prefera creditele ipotecare cu dobanda fixa pe o perioada scurta (de regula un an), al carei nivel era foarte mic, urmand ca apoi sa creasca considerabil. In conditiile in care te asteptai ca salariul sa-ti creasca semnificativ in urmatorii ani, o majorare importanta a ratei lunare dupa primul an era suportabila pentru multi.

Sefl BNR arata ca anul acesta ritmul de crestere a creditarii va incetini considerabil, pe fondul unei ajustari a segmentului, de la avansuri anuale “nesanatoase” de 50-60%. “Creditarea nu este blocata, este doar diminuata. Suntem intr-o perioada de reasezare a bancilor, in care acestea isi gasesc clienti si domenii de creditare viabile. Consider ca o crestere a creditarii in acest an de 10-15% se afla intr-o zona si prudenta”, a declarat Isarescu.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro