credius.ro

BNR se teme de un leu anemic

24 septembrie 2007

Oficialii BNR vorbesc despre majorarea ratei dobanzii daca tinta de inflatie va fi pusa in pericol din cauza deprecierii leului. Ei sustin ca este putin probabil ca pana la sfarsitul anului curent sa fie necesara o modificare la nivelul dobanzii. “Atata timp cat deprecierea leului ramane in marjele in care s-a produs deja, nu sunt motive de ingrijorare”, declara Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale.

Oficialul BNR arata ca Banca Nationala examineaza cu atentie evolutia leului pe piata valutara interbancara si in cazul in care tendinta de depreciere a leului se va adanci, banca va apara moneda nationala cu ajutorul parghiilor pe care le are la dispozitie, si anume, majorarea ratei dobanzii.

Pe piata valutara interbancara, euro a fost cotat vineri la 3,41 lei, prag pe care BNR il monitorizeaza cu atentie, a spus Croitoru. In cazul in care acest prag va fi depasit, BNR ar putea opera modificari la nivelul dobanzii. Totodata Croitoru a subliniat ca moneda nationala ar putea sa se deprecieze pana la un nivel la care tinta de inflatie va fi pusa in pericol, daca apetitul scazut pentru risc va continua sa se manifeste pe pietele financiare internationale.

“Daca apetitul de risc scazut va continua sa se manifeste pe pietele financiare internationale, leul se va deprecia. In aceste conditii, BNR ar putea apela la majorarea ratei dobanzii de politica monetara”. Odata cu majorarea ratei dobanzii, moneda nationala ar putea deveni mai atractiva si ar putea sa se aprecieze.

De asemenea, oficialul Bancii Nationale a atras atentia ca deprecierea leului va avea consecinte negative asupra romanilor care au contractat credite in euro. In aceste conditii, ei vor fi nevoiti sa plateasca rate lunare mai mari.

Temerile Bancii Nationale vis-a-vis de o continuare a deprecierii leului s-au mai atenuat dupa sedinta pietei valutare de vineri, cand moneda nationala a recuperat putin din terenul pierdut fata de euro, cursul revenind spre nivelul de 3,39 lei. Intr-un interviu acordat Reuters, guvernatorul Mugur Isarescu evita sa comenteze ipoteza unei interventii BNR pe piata valutara pentru impulsionarea leului. "Nu am spus niciodata ca avem o valuta care fluctueaza liber, am spus întotdeauna ca pastram optiunea de a interveni in orice moment pe piata valutara", a declarat Isarescu. Guvernatorul arata insa ca leul se afla la nivelul inregistrat la inceputul anului, pe care il considera mai sustenabil decat altele inregistrate ulterior. “Acum este nivelul de la inceputul anului, care, in opinia mea, era mult mai sustenabil decat altele inregistrate ulterior, dar publicul percepe evolutia recenta drept o depreciere”, declara Isarescu.

Guvernatorul BNR isi exprima temerile ca inflatia va depasi nivelul maxim din acest an, inregistrat in luna august, cand a ajuns la 4,96%/an. Pentru anul acesta, tinta de inflatie este de 4 puncte procentuale, puls/minus un punct procentual. Isarescu a precizat ca principalele riscuri privind inflatia sunt majorarea preturilor produselor alimentare si perceptia asupra deprecierii. Instrumentele Bancii Nationale pentru contrabalansarea efectelor inflationiste sunt limitate, iar utilizarea in exces a dobanzii de politica monetara poate intari moneda nationala, afectand insa competitivitatea. “Am stabilit tinte de inflatie, insa trebuie sa analizam sustenabilitatea procesului. In cazul in care politicile monetare afecteaza deficitul de cont curent si competitivitatea, trebuie sa judecam atentie daca aceste decizii sunt cele corecte”, declara Mugur Isarescu. Domnia sa apreciaza ca principalul element pentru mentinerea echilibrului macroeconomic al Romaniei este politica fiscala. 

Ludmila Tcacenco

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro