BNR se pregateste sa dea OK-ul pentru creditele relaxate

BNR se pregateste sa dea OK-ul pentru creditele relaxate

Banca Nationala a Romaniei ar putea aviza saptamana aceasta sau saptamana viitoare primele norme de creditare propuse de o banca comerciala, dupa ce a primit documente de la 11 institutii de credit, a declarat ieri primviceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, citat de Mediafax. Domnia sa a refuzat insa sa nominalizeze institutiile care si-au pus la

Banca Nationala a Romaniei ar putea aviza saptamana aceasta sau saptamana viitoare primele norme de creditare propuse de o banca comerciala, dupa ce a primit documente de la 11 institutii de credit, a declarat ieri primviceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, citat de Mediafax. Domnia sa a refuzat insa sa nominalizeze institutiile care si-au pus la punct noi produse de creditare.

Cotidianul scria saptamana trecuta ca procesul de validare a normelor a intampinat in unele cazuri probleme. Potrivit unor surse apropiate procesului, "unele dosare au fost retrimise la banci pentru completari". Aceleasi surse spun ca o parte din banci "au preferat sa se supuna vechilor regulamente" dupa ce au vazut cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca noile norme. Una dintre bancile care se asteapta zilele acestea "sa primeasca OK de la banca centrala" este Alpha Bank. Cotidianul il citeaza in acest context pe presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea: "Zilele acestea asteptam rezultatul analizei BNR si, daca normele vor fi validate, vom incepe imediat creditarea in noile conditii". La randul lor, cei de la BRD vor oferi credite "relaxate" pana la sfarsitul lunii acesteia, adauga Cotidianul. Citiand surse din banca, publicatia informeaza ca aprobarea normelor de creditare va genera modificari la nivelul tuturor segmentelor de creditare pentru persoanele fizice.

Va reamintim ca la inceputul lunii martie, BNR a decis sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Regulament privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice a intrat in vigoare la jumatatea lunii martie. Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii, care trebuie validate de catre Directia Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos