BNR salta din nou dobanda

BNR salta din nou dobanda

Contrar opiniei majoritatii analistilor, care anticipau mentinerea actualului nivel al dobanda de politica monetara, Banca Nationala a decis in sedinta de astazi majorarea acesteia, ce-i drept una minima, de 0,25 puncte procentuale. Astfel, rata dobanzii urca de la 9,5% la 9,75%. Aceasta este a cincea masura consecutiva a BNR de majorare a dobanzii. Fata de

Contrar opiniei majoritatii analistilor, care anticipau mentinerea actualului nivel al dobanda de politica monetara, Banca Nationala a decis in sedinta de astazi majorarea acesteia, ce-i drept una minima, de 0,25 puncte procentuale. Astfel, rata dobanzii urca de la 9,5% la 9,75%. Aceasta este a cincea masura consecutiva a BNR de majorare a dobanzii. Fata de toamna anului trecut, dobanda de politica monetara a crescut cu 2,75 puncte procentuale. Tot in sedinta de astazi, BNR a decis mentinea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, atat pentru lei, cat si pentru valuta, cat si continuarea gestionarii ferme a lichiditatilor de pe piata monetara.

Aveti mai jos comunicatul oficial al Bancii Nationale privind deciziile adoptate astazi:

"Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 8,63 la suta in luna martie fata de 6,57 la suta in decembrie 2007. Cresterea ratei inflatiei s-a datorat efectelor cumulate rezultate din: persistenta si amplitudinea socurilor de natura ofertei, cresterea presiunilor din partea excesului de cerere, deprecierea monedei nationale si deteriorarea anticipatiilor privind inflatia.

Impactul inflationist generat de factorii ofertei a fost accentuat de mentinerea presiunilor exercitate de majorarea substantiala a veniturilor si de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat, manifestate si in cresterea rapida a inflatiei de baza CORE2 ajustate. Aceasta – calculata in conditiile eliminarii impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili), precum si a taxei pe viciu – si-a continuat trendul ascendent, atingand nivelul de 6,81 la suta in luna martie 2008 fata de 5,45 la suta in luna decembrie 2007.

Avand in vedere evolutiile recente si perspectivele macroeconomice, precum si nevoia de a ancora ferm asteptarile inflationiste in vederea revenirii cat mai rapide, de o maniera sustenabila, a dezinflatiei pe traiectoria pe termen mediu stabilita impreuna cu guvernul, CA al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la 9,5 la suta pe an la nivelul de 9,75 la suta si modificarea unor caracteristici ale cadrului operational al politicii monetare, dupa cum urmeaza:
1.Reducerea scadentei pentru operatiunile de atragere de depozite de la doua saptamani la o saptamana, masura care va intra in vigoare la data derularii urmatoarei licitatii pentru operatiuni de acest tip. Frecventa standard pentru organizarea licitatiilor pentru acest tip de depozite ramane neschimbata, si anume saptamanala.
2.Stabilirea unui coridor simetric de ±4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara pentru nivelul ratelor dobanzilor aferente facilitatilor permanente acordate de catre BNR. In aceste conditii, incepand cu data de 7 mai 2008, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se majoreaza la nivelul de 5,75 la suta pe an de la 2 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,75 la suta pe an fata de 12 la suta.
3.Majorarea ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei de la 18 la suta pe an la 20,5 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2008.

Aceste masuri de ajustare a unor caracteristici ale cadrului operational al politicii monetare a BNR, parte a procesului de aliniere graduala la practica Bancii Centrale Europene, vizeaza consolidarea rolului de semnal al ratei dobanzii de politica monetara, cresterea eficacitatii operatiunilor de piata si reducerea volatilitatii dobanzilor pe piata monetara interbancara.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial  asupra inflatiei, document care realizeaza o evaluare a contextului macroeconomic recent, prezinta perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care se va confrunta in perioada urmatoare politica monetara.

Scenariul de baza asociat noii proiectii prevede situarea temporara, in urmatoarele luni, a ratei inflatiei peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei si releva riscuri similare celor din prognoza anterioara, cu mentiunea ca acestea pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afecteaza mediul economic international.

In contextul macroeconomic actual, CA al BNR reitereaza ca implementarea unui ansamblu coerent de politici monetare, de venituri si fiscale restrictive si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru aducerea pe parcursul anului 2009 a inflatiei pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintei anuntate.

CA al BNR reafirma totodata ca va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, in vederea asigurarii in permanenta a conditiilor monetare in sens larg necesare contracararii presiunilor inflationiste si atingerii intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 26 iunie 2008."

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos