BNR relaxeaza creditele cu ipoteca, dar ramane de vazut daca bancile au bani

BNR relaxeaza creditele cu ipoteca, dar ramane de vazut daca bancile au bani

Dupa numeroase presiuni din partea bancherilor comerciali, Banca Nationala a decis sa mai relaxeze putin normele de creditare pentru creditele garantate cu ipoteca, in aceasta categorie intrand creditele pentru locuinte si cele de nevoi cu ipoteca. Astfel, bancile vor putea calcula un grad de indatorare mai ridicat decat acum pentru aceste credite. BNR indeplineste astfel

Dupa numeroase presiuni din partea bancherilor comerciali, Banca Nationala a decis sa mai relaxeze putin normele de creditare pentru creditele garantate cu ipoteca, in aceasta categorie intrand creditele pentru locuinte si cele de nevoi cu ipoteca. Astfel, bancile vor putea calcula un grad de indatorare mai ridicat decat acum pentru aceste credite. BNR indeplineste astfel cererea Asociatiei Romane a Bancilor de a analiza diferentiat creditele cu garantii ipotecare de creditele de consum negarantate. Noile prevederi ale regulamentului privind creditarea persoanelor fizice intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. 

Banca Nationala subliniaza insa in comunicatul emis la finalul Consiliului de Administratie, in cadrul caruia s-a luat aceasta decizie, ca proprietatile imobiliare care garanteaza imprumuturile trebuie sa fie “de buna calitate”.

“CA al BNR a decis ca, in baza unor analize temeinice, imprumutatorii  vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate”, precizeaza banca centrala in comunicatul cu pricina.

Pe de alta parte, Banca Nationala mentine, pentru toate imprumuturile, obligativitatea ca solicitantii de imprumuturi sa prezinte fisa fiscala. De asemenea, bancile vor calcula in continuare gradul de indatorare pentru creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior.

In nenumaratele interventii in presa, bancherii au inaintat ideea ca relaxarea normelor privind creditele ipotecare este o masura absolut necesara pentru deblocarea pietei creditelor de acest tip. De cealalta parte, raspunsul BNR a fost intotdeauna ca piata imprumuturilor sufera in primul rand de lipsa de resurse a bancilor si mult mai putin de restrictivitatea regulamentelor bancii centrale. Acum ca aceasta relaxare s-a produs, BNR le transmite bancherilor ca evolutia creditarii va depinde de ei si resursele pe care pot sa le mobilizeze pentru a da credite.

“Stabilirea, in mod concret, a conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine insa imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare. In aceste conditii, evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale.”

Banca Nationala precizeaza ca modificarea normelor s-a realizat in conformitatea cu angajamentul de a evalua, in luna ianuarie 2009, impactul regulamentului de creditare la trei luni de la aprobare. Potrivit BNR, la baza acestei deciziei de relaxare a creditelor cu ipoteca au stat au stat gradul mai mic de nerambure inregistrat pentru acest tip de finantari, precum si obiectivul de a limita efectele crizei asupra Romaniei.

“Analiza efectuata releva ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (ex. credite de consum si de nevoi personale  negarantate). Avand in vedere aceste evaluari si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei românesti, CA al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite,  si in consecinta amendarea Regulamentului”, scrie BNR in comunicatul transmis. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos