BNR pune presiune pe dobanzile la creditele si depozitele in lei

BNR pune presiune pe dobanzile la creditele si depozitele in lei

Consiliul de administratie al BNR a hotarat, in sedinta de astazi, sa majoreze dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 9,5%. Pe de alta parte, nivelul actual al rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta au ramas nechimbat, de 20%, respectiv 40%. De asemenea, BNR spune ca va continua o

Consiliul de administratie al BNR a hotarat, in sedinta de astazi, sa majoreze dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 9,5%. Pe de alta parte, nivelul actual al rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta au ramas nechimbat, de 20%, respectiv 40%. De asemenea, BNR spune ca va continua o gestionare ferma a lichiditatilor de pe piata monetara, prin intermediul operatiunilor de piata.

Majorare de dobanda de astazi este a patra decizie de acest fel adoptata de BNR incepand din toamna anului trecut, pe fondul inflamarii inflatiei si deprecierii leului. Fata de nivelul minim de 7% inregistrat in octombrie 2007, dobanda de politica monetara a urcat cu 2,5 puncte procentuale in ultimele 5 luni.

Aceasta decizie a bancii centrale se va reflecta la nivelul bancilor comerciale, ca si in cazul celor anterioare, prin majorari ale dobanzilor la lei, atat pentru credite, cat si pentru depozite. De la sfarsitului anului trecut, aproape toate bancile de la noi au adoptat masuri de scumpire a creditelor acordate in moneda nationala. De asemenea, deciziile de crestere a dobanzilor platite pentru economiile in lei s-au succedat cu repeziciune. In prezent, dobanzile la depozite au depasit pragul de 9%, iar pentru sume foarte mari exista si cazuri in care acestea au ajuns la 10%. Pe de alta parte, scumpirea finantarilor in lei orienteaza populatia catre creditele in valuta, care au crescut intr-un ritm accelerat de la jumatatea lui 2007. Noua decizie a BNR va alimenta in continuare apetitul romanilor pentru creditele in euro si franci elvetieni, mai ieftine decat cele in lei, in ciuda deprecierii monedei nationale.

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 – 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos