credius.ro

BNR promite reducerea rezervelor, putin probabila insa anul acesta

16 octombrie 2007

Criza de pe pietele financiare internationale a readus in discursul bancherilor comerciali tema rezervelor minime obligatorii (RMO) constituite la BNR de banci. Aceasta problematica a fost abordata ieri, in cadrul unei conferinte, si de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, care a reafirmat obligatii bancii centrale de a reduce nivelul RMO in perioada urmatoare. Seful BNR apreciaza ca, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, acest instrument aflat la indemana BNR devine tot mai ineficient, intrucat bancile europene pot face afaceri direct in tara noastra, fara sa fie nevoite sa fie prezente printr-o sucursala.

Pana acum, BNR a primit notificari privind furnizarea de servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei din partea a peste 80 de institutii financiare din Uniunea Europeana, dintre care 78 de banci, 2 institutii financiare nebancare si 4 institutii emitente de moneda electronica. Potrivit guvernatorului, marea majoritate a acestor institutii isi vor concentra activitatea pe segmentul corporate, intrucat pentru creditarea populatiei este nevoie de o retea teritoriala.

De la inceputul anului trecut, Banca Nationala a pastrat nemodificat nivelul rezervelor minime obligatorii la 40% pentru valuta si 20% pentru lei. Potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, influenta nivelului RMO la valuta in costul creditelor acordate de bancile romanesti depaseste doua puncte procentuale. In aceste conditii este afectata competitivitatea si eficienta institutiilor de credit autohtone, intrucat concureaza cu greu bancile din strainatate, pentru care acordarea de credite este mai ieftina. In comparatie, in statele dezvoltate din UE, nivelul acestor rezerve este de numai 2%. De asemenea, arata Ionut Dumitru, mentinerea unui nivel ridicat al RMO distorsioneaza piata bancara, intrucat bancile evita acest cost prin exportul de credite. Economistul sef al Raiffeisen apreciaza ca eficienta acestui instrument s-a redus foarte mult, institutiile de credit de la noi exportand catre bancile-mama o mare parte din portofoliul de credite corporate in valuta.

Ionut Dumitru nu crede ca Banca Nationala va lua o decize in vederea reducerii RMO anul acesta. “Este putin probabil ca BNR sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii la 31 octombrie, cand este programata ultima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie”, declara analistul Raiffeisen. „In mediul economic general de la ora actuala m-ar mira ca banca centrala sa ia masuri de reducere a RMO”, declara la randul sau presedintele BRD, Patrick Gelin.

O astfel de decizie nu ar fi deloc buna pentru Banca Nationala in contextul inflationist actual. Dumitru apreciaza ca este posibil ca Banca Nationala sa rateze tinta de inflatie de anul acesta, de 4% +/- un punct procentual, semne serioase de intrebare ridicandu-se si asupra obiectivului de anul viitor. “Exista presiuni inflationiste crescande, care nu permit reducerea RMO. O astfel de masura ar echivala cu o relaxare a creditarii”, declara economistul sef al Raiffeisen. Aceasta relaxare ar inflama si mai mult cresterea creditului, in special pe componenta de valuta. Creditul in valuta a inregistrat ritmuri de crestere accelerate in vara, in urma introducerii de catre cele mai importante banci a noilor norme de creditare, ceea ce a determinat ca in agust, volumul imprumuturilor in valuta sa-l depaseasca pe al celor in lei, pentru prima data dupa un an si jumatate. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro