BNR, pregatita sa scoata din maneca norme mai drastice

BNR, pregatita sa scoata din maneca norme mai drastice

Pe langa masurile "neortodoxe" imbratisate de Banca Nationala, norme si mai drastice se pregatesc sa intre pe piata, bineinteles, in cazuri cu totul speciale. "Daca va fi nevoie, vom adopta masuri mai drastice. Acestea vor fi masurile de salvgardare, care se aplica in cazul unor socuri, a unor evenimente extreme si neplacute", a declarat Napoleon

Pe langa masurile "neortodoxe" imbratisate de Banca Nationala, norme si mai drastice se pregatesc sa intre pe piata, bineinteles, in cazuri cu totul speciale. "Daca va fi nevoie, vom adopta masuri mai drastice. Acestea vor fi masurile de salvgardare, care se aplica in cazul unor socuri, a unor evenimente extreme si neplacute", a declarat Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administratie al BNR. Acesta a indicat capitalurile speculative cu care ne-am putea confrunta dupa integrare ca factori care ar putea genera astfel de evenimente nedorite.

Referindu-se la masurile "neortodoxe", Napoleon Pop a anuntat ca Banca Nationala intentioneaza sa renunte, treptat, la restrictiile administrative din politica monetara, pe parcursul perioadei care a ramas din mandatul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Acest mandat expira la finalul lui 2009.

"Sa fie clar, de la 1 ianuarie 2007 nu mai luam masuri administrative, dar cele care sunt inca in vigoare vor continua sa functioneze. Noi le vom analiza in cadrul fiecarui consiliu de administratie, privind numai in perspectiva", a declarat Pop. Totodata, acesta a precizat ca BNR pastreza ca instrumente de control operatiunile de sterilizare in piata, rezervele minime obligatorii si dobanda de referinta.

Reprezentantul BNR a aratat ca  masurile administrative si prudentiale adoptate de anul trecut au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar. "Restrictiile impuse sistemului bancar au dus la cresterea competitivitatii, fara a influenta in mod negativ cresterea economica. Mediul bancar se afla deja la un nivel european, ceea ce este in favoarea oamenilor de afaceri. Ecartul de dobanda s-a redus, iar in prezent profitul bancilor nu mai este obtinut numai din dobanda", declara Napoleon Pop.

Revenind la problemele legate de relaxarea politicii monetare, Napoleon Pop a precizat ca urmatoarea masura care va ajunge pe masa de analiza a reprezentantilor bancii centrale este cea referitoare la plafonarea gradului de indatorare a unei persoane la un anumit procent din veniturile obtinute. In functie de evolutiile din piata, oficialii BNR ar putea decide eliminarea acestor limite. Potrivit normelor impuse de Banca Centrala, rata lunara nu trebuie sa deseasca nivelul de 30% din venitul lunar al solicitantului in cazul unui credit de consum, 35% pentru in cazul unui imprumut imobiliar/ipotecar, in timp ce suma ratelor lunare datorate catre banci sau institutii financiare nebancare in contul finantarilor accesate trebuie sa fie mai mica de 40% din venitul lunar.

Nivelul de transparenta al BNR, o problema

Opinia publica a solicitat in mai multe randuri o transparenta sporita a procesului decizional din interiorul Consiliului de Administratie al BNR. Napoleon Pop a precizat ca banca centrala urmeaza sa adopte anumite masuri in vederea clarificarii situatiei. In acest sens, BNR studiaza practica utilizata la nivelul Bancilor Centrale din tarile Uniunii Europene, intentionand sa preia modelul acestora. In ceea ce il priveste, oficialul BNR a subliniat ca votul sau nu este unul secret. El a mentionat ca a votat in favoarea mentineri dobanzii de referinta la un nivel de 8,75% in ultima sedinta a Consiliului de Administratie al BNR.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos