BNR pastreaza dobanda la 8,75%

BNR pastreaza dobanda la 8,75%

Previziunile analistilor s-au adeverit: BNR a hotarat in sedinta de astazi sa pastreze nemodificata dobanda de politica monetara, al carei nivel se situeaza la 8,75%. De asemenea, ratele de rezerva minima obligatorie (RMO), atat pentru lei, cat si pentru valuta, raman nemodificate. Acest indicator se situeaza la un nivel de 20% pentru sursele atrase in

Previziunile analistilor s-au adeverit: BNR a hotarat in sedinta de astazi sa pastreze nemodificata dobanda de politica monetara, al carei nivel se situeaza la 8,75%. De asemenea, ratele de rezerva minima obligatorie (RMO), atat pentru lei, cat si pentru valuta, raman nemodificate. Acest indicator se situeaza la un nivel de 20% pentru sursele atrase in moneda nationala si 40% pentru valuta. Urmatoarea sedinta de politica monetara este programata pentru 10 noiembrie.

Comunicat BNR

Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie – rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 6,0% in luna august 2006 fata de aceeasi perioada a anului trecut – si accelerarea cresterii economice pe fondul sporirii investitiilor si al mentinerii unei dinamici inalte a consumului, sustinute si de expansiunea creditului.

Tendinta de adancire a deficitului de cont curent persista, insa finantarea acestuia prin intermediul investitiilor straine directe s-a imbunatatit, ea situandu-se la aproximativ 82,2% in perioada ianuarie-iulie 2006 fata de 77,3% in aceeasi perioada a anului 2005.

Temperarea dinamicii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, alaturi de conduita restrictiva a politicii monetare si fiscale au contribuit la o accelerare a procesului de dezinflatie in ultimele luni, ceea ce sugereaza ca la sfarsitul acestui an rata inflatiei se va situa in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5%.

Desi perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au imbunatatit, mentinerea excedentului de cerere pe fondul unor ritmuri inalte de crestere a consumului populatiei si al anticipatei majorari a cheltuielilor bugetare in lunile urmatoare reclama pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare in vederea asigurarii sustenabilitatii procesului de dezinflatie pe termen mediu.

Pe baza datelor disponibile in prezent, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

Totodata, Consiliul de administratie al BNR reitereaza ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure indeplinirea obiectivelor de dezinflatie atat pentru acest an, dar si pe termen mediu, corespunzator tintelor asumate de BNR (4,0% +/- 1 punct procentual pentru 2007 si 3,8 % +/- 1 punct procentual pentru 2008). 

Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007 presupune continuarea implementarii ferme a unui mix echilibrat de politici economice (monetare, fiscale, de venituri si structurale) in vederea  consolidarii dezinflatiei si a indeplinirii criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 10 noiembrie 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos