credius.ro

BNR nu da inapoi bancilor multi bani, insa le incurajeaza sa se finanteze pe termen lung

31 martie 2009

Decizia de scaderea la zero a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani, adoptat de BNR in sedinta de ieri, va elibera o suma redusa in piata, de ordinul catorva sute de milioane de euro, apreciaza analistii chestionati de NewsIn. Potrivit unor specialisti din domeniul bancar, resursele de finantare in valuta atrase de banci, care au scadenta reziduala de peste doi ani, sunt de circa 2 miliarde euro, din care bancile nu vor mai trebuie sa tina la BNR 40%, dupa intrarea in vigoare a deciziei, adica aproximativ 800 mil. euro.

Analistii arata ca acestea sunt numai niste estimari, intrucat nu se cunoaste structura finantarilor bancilor pe termen scurt si lung. In orice caz, sumele de care vor beneficia bancile nu sunt mari, privind la nivelul intregului sistem, intrucat finantarile pe termen lung atrase de banci sunt reduse. "Nu este o suma foarte mare, vorbim de aproximativ 500 de milioane euro, in conditiile in care majoritatea pasivelor atrase sunt pe termen scurt", a estimat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Potrivit economistului sef de la BRD, Florian Libocor, majoritatea depozitelor atrase in prezent de banci sunt pe termen scurt, de circa 3 luni, in timp ce finantarile acordate de bancile mama bancilor locale sunt in mare parte pe cel mult un an, nu pe doi. Datele ING Bank Romania arata ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale bancilor erau la finele lunii februarie de 12,9 miliarde de euro, iar dintre acestea 5,4 miliarde de euro erau pentru depozite, restul de 7,5 miliarde de euro fiind pentru alte tipuri de datorii, precum liniile de finantare.

In aceste conditii, masura bancii centrale va determina bancile sa incerce sa-si rescadenteze resursele atrase pe termen scurt si mediu si sa le transforme in pasive pe termen lung. De asemenea, sustin analistii, cel putin teoretic ar trebui sa aiba un efect pozitiv pe termen mediu asupra creditarii si sa reduca presiunile asupra leului.

“Efectul imediat al deciziei de azi s-ar putea sa nu fie foarte puternic si sa se materializeze in lunile urmatoare. Ca urmare a deciziei, bancile vor face un transfer al scadentelor catre cele pe termen lung. In perioada imediata, decizia arata angajamentul foarte clar al bancii centrale ca va elibera lichiditate in piata, ca va face ceea ce s-a angajat”, apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

“Decizia bancii centrale ar trebui, teoretic, sa aiba un efect pozitiv pe termen mediu asupra creditarii, de reducere a presiunilor de depreciere ale leului. (...) Este posibil ca bancile sa isi transforme o parte din finantarile pe termen scurt in pasive cu scadente pe termen lung, pentru ca exista totusi un avantaj considerabil, dar nu stiu daca acest lucru va fi posibil in totalitate”, considera analistul ING Bank, Vlad Muscalu, citat de Mediafax.

Lucian Anghel, economistul sef de la BCR, este de parere ca efectele deciziei BNR de ieri vor fi vizibile anul viitor, cand Romania nu va mai avea probleme cu datorii ajunse la scadenta, principala “buba” a tarii noastre in acest an.  

"Mare parte din resurse vor fi transferate pe termen lung, iar in 2010 nu vom mai mai avea probleme cu plata datoriilor ajunse la scadenta. Agentiile de rating au sustinut pana in prezent ca principala problema a Romaniei este datoria pe termen scurt, care se va modifica insa de acum inainte", a explicat Anghel.  

Saptamana trecuta, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca ar fi intelept ca BNR sa excluda la calculul pasivelor pentru rezervele minime obligatorii cele pe termen lung. "In acest fel, ajutam si finantarea pe termen lung, ce va sustine creditarea, si reducem disconfortul bancilor sa aiba pasive pe termen scurt", a spus atunci guvernatorul BNR.

Decizia de ieri a BNR ar putea fi in masura sa rezolve dilema din ultimele luni ale bancherilor, care aratau ca bancile nu pot investi in creditele pe termen lung -  fiind vorba de cele mai multe ori de credite cu garantatii imobiliare - intrucat resursele de care dispun sunt pe termen scurt.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro