credius.ro

BNR nu a primit nicio varianta finala a regulilor de creditare de la bancile cu norme relaxate

30 septembrie 2008

Dintre bancile cu norme relaxate de creditare, niciuna nu a trimis, pana in prezent, la BNR, varianta finala a normelor proprii pentru imprumuturile catre populatie, in conditiile in care data limita este 6 octombrie, a declarat pentru NewsIn directorul adjunct al directiei de supraveghere din BNR. "Nicio banca nu a trimis pana acum normele modificate. Am purtat insa mai multe discutii individuale cu reprezentantii bancilor, deoarece ei au vrut sa fie siguri ca nu exista detalii neclarificate inainte de a preda forma finala. In plus, reprezentantii bancilor au considerat relativ restrans intervalul de 45 de zile pe care l-au avut la dispozitie pentru a face modificarile", a explicat Ioan Adrian Cosmescu.

Daca nu respecta data limita de 6 octombrie, bancile risca sa revina automat la un grad maxim de indatorare de 35%.

"In cazul imprumutatorilor care la data intrarii in vigoare a prezentului regulament desfasoara activitatea de creditare a persoanelor fizice in baza normelor interne de creditare nevalidate de catre Banca Nationala a Romaniei, nivelul maxim al gradului de indatorare este limitat la 35%", arata regulamentul privind limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice publicat, pe 22 august, de banca centrala.

Acesta impune bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, creditorii vor analiza capacitatea de rambursare "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", exceptie facand veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea, se arata in regulament.

Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

Din momentul publicarii regulamentului in Monitorul Oficial, pe 22 august, bancile comerciale cu norme proprii de creditare au avut la dispozitie 45 de zile pentru a-si adapta conditiile de creditare la noile prevederi ale regulamentului.

Dintre jucatorii cu norme relaxate de creditare din sistemul bancar, BRD-SocGen a anuntat ca va trimite, luni, 29 septembrie, varianta finala a normelor de creditare a populatiei, in timp ce alte banci au comunicat ca au normele in curs de finalizare.

In schimb, bancile fara norme proprii de creditare validate de BNR au avut, ca termen limita pentru depunerea documentelor, data de 22 septembrie. Acestea trebuie sa accepte un grad maxim de indatorare a clientilor de 35% din veniturile nete eligibile, fata de 40% pana in prezent.

"In cazul lor a fost mai simplu, deoarece trebuie sa respecte doar cerinta cu gradul maxim de indatorare de 35% si pe cea cu fisa fiscala. In rest, fiecare institutie isi construieste propriul model matematic pentru calculul diferentiat al gradului maxim de indatorare", a mai explicat Cosmescu.

Dintre acestea, Libra Bank si C.R. Firenze Romania asteapta acceptul bancii centrale pentru relaxarea creditarii, care le-ar ridica gradul de indatorare luat in calcul la acordarea creditelor la cel mult 70%, avand in vedere constrangerile suplimentare pe care le aduce noul regulament BNR. In acelasi timp, reprezentantii acestora au spus ca au trimis normele modificate la banca centrala.

In schimb, Intesa Sanpaolo Bank a continuat sa aplice normele vechi la acordarea imprumuturilor, desi a primit avizul bancii centrale pentru norme proprii de creditare inca din noiembrie 2007.

"Normele nu au fost implementate in sistemul de creditare al bancii tocmai ca sa evitam riscurile generate de deprecierea leului, asa cum se intampla la sfarsitul anului trecut, si pe baza scaderii pietei imobiliare", a declarat, pentru NewsIn, directorul de retail al bancii, Cristian Nae.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro