BNR mentine nivelul dobanzii cheie

BNR mentine nivelul dobanzii cheie

Dupa cum anticipau analistii, Banca Nationala a decis in sedinta de astazi sa mentina neschimbata rata dobanzii de politica monetara la 7%. In comunicatul remis presei, BNR subliniaza obiectivul de intarire a rolului de semnal in piata al dobanzii cheie  si necesitatea reducerii volatilitatii dobanzilor pietei interbancare. In acest sens, BNR va exercita prin intermediul

Dupa cum anticipau analistii, Banca Nationala a decis in sedinta de astazi sa mentina neschimbata rata dobanzii de politica monetara la 7%. In comunicatul remis presei, BNR subliniaza obiectivul de intarire a rolului de semnal in piata al dobanzii cheie  si necesitatea reducerii volatilitatii dobanzilor pietei interbancare. In acest sens, BNR va exercita prin intermediul operatiunilor de piata un control ferm al lichiditatilor de pe piata financiara. De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelului actual al rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta (20%, respectiv 40%). Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR se va desfasura pe 31 octombrie.

Comunicatul de presa BNR

Analiza evolutiilor recente ale indicatorilor macroeconomici releva incetinirea procesului de dezinflatie si a cresterii economice in principal datorita socurilor de natura ofertei (impactul secetei prelungite asupra sectorului agricol), dar si ca urmare a mentinerii presiunilor din partea cererii interne. Aceste presiuni sunt evidentiate si de accentuarea dezechilibrului extern.
 
Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 4,96 la suta in luna august, aproape de limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru acest an, ca urmare a majorarii semnificative a preturilor produselor alimentare si a corectiei cursului de schimb al leului pe fondul turbulentelor manifestate recent pe pietele financiare internationale.

Dinamica salariilor a ramas superioara ritmului de crestere a productivitatii muncii, accentuandu-se astfel riscurile de deteriorare a competitivitatii externe si presiunile inflationiste generate de cresterea costurilor cu forta de munca.

In domeniul monetar se remarca revigorarea creditului acordat sectorului neguvernamental pe fondul accelerarii ritmului de crestere a componentei in valuta (in luna august aceasta reprezenta 50,6 la suta din total credit neguvernamental).

Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 7,0 la suta pe an si exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control ferm al lichiditatii de pe pietele financiare in vederea intaririi rolului de semnal al dobanzii de politica monetara si reducerii volatilitatii dobanzilor pietei interbancare.

CA al BNR a hotarat de asemenea mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Perspectivele pe termen scurt in ceea ce priveste inflatia s-au inrautatit pe fondul prelungirii impactului secetei asupra preturilor produselor alimentare si datorita incertitudinilor legate de evolutia cursului de schimb al leului in conditiile in care evaluarea duratei si a efectelor turbulentelor pe pietele financiare internationale este dificil de realizat.

CA al BNR considera ca mentinerea sustenabilitatii procesului de dezinflatie si ancorarea anticipatiilor pe termen mediu reclama pastrarea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare precum si un sprijin puternic din partea politicii fiscale si de venituri in cadrul mix-ului de politici macroeconomice.

BNR va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, si perspectivele acestora astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 31 octombrie 2007, cand va fi analizat raportul trimestrial asupra inflatiei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos