Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5 la suta pe an. Totodata, a propus continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate prin intermediul operatiunilor de piata.
Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul realizeaza o evaluare a contextului macroeconomic recent, prezinta perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care se va confrunta politica monetara in perioada urmatoare. Raportul va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 16 mai 2006.
Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici si monetari releva continuarea procesului de dezinflatie, revigorarea cresterii economice, precum si persistenta caracterului nesustenabil al ritmului de expansiune a consumului.
Temperarea dinamicii preturilor administrate (energie, medicamente, telefonie fixa) si a preturilor alimentare volatile in primele luni ale anului 2006 a contribuit la o scadere temporara peste asteptari a inflatiei. Astfel, rata anuala a coborat la nivelul de 6,92 la suta la sfarsitul lunii aprilie fata de 8,6 la suta in decembrie anul trecut.
Desi procesul de dezinflatie a continuat, perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au inrautatit, ca urmare a impactului majorarii impozitelor indirecte aplicate produselor din tutun si alcool rafinat. O alta cauza a constituit-o deteriorarea anticipatiilor inflationiste pe fondul incertitudinilor privind programul ajustarilor preturilor administrate.
Cresterea investitiilor si dinamica inalta a consumului populatiei, sustinuta si de expansiunea creditului, au contribuit la redinamizarea excedentului de cerere, in timp ce dezechilibrul extern s-a accentuat. Creditul neguvernamental a inregistrat o crestere robusta in conditiile intensificarii competitiei dintre banci. De mentionat ar fi si modificarea structurii pe valute, cu cresterea ponderii imprumuturilor in lei, ceea ce contribuie la imbunatatirea mecanismului de transmisie a politicii monetare.
Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca implementarea unui mix echilibrat de politici economice (monetare, fiscale, de venituri si structurale) este esentiala pentru consolidarea dezinflatiei si continuarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana. Ca parte a acestui mix de politici economice, Consiliul de administratie al BNR are in vedere mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare pe o perioada mai indelungata.
In aceste conditii si pe baza datelor disponibile, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,5 la suta pe an, decizie care, corelata cu o consolidare a procesului de dezinflatie, accentueaza restrictivitatea conditiilor monetare.
Totodata, Consiliul de administratie al BNR a decis continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Banca Nationala reitereaza ca va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste si sa asigure aducerea inflatiei pe traiectoria programata pe termen mediu.
Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 27 iunie 2006.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro