BNR lasa bancilor mai multe resurse in lei

BNR lasa bancilor mai multe resurse in lei

Banca Nationala a decis astazi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 20% in prezent, la 18%. Pentru valuta, nivelul rezervelor a ramas neschimbat, de 40%, in timp ce dobanda de politica monetara a fost mentinuta la 10,25%. Decizia de reducere a RMO la lei se va aplica incepand cu perioada

Banca Nationala a decis astazi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 20% in prezent, la 18%. Pentru valuta, nivelul rezervelor a ramas neschimbat, de 40%, in timp ce dobanda de politica monetara a fost mentinuta la 10,25%. Decizia de reducere a RMO la lei se va aplica incepand cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie.

Prin intrumentul rezervelor minime obligatorii, bancile sunt obligate sa imobilizeze la BNR o parte din resusele atrase, pentru care primesc o dobanda foarte mica, de numai 3,65% pentru lei si 2% pentru euro. Un nivel mai redus al RMO la lei inseamna ca bancile vor avea la dispozitie un volum mai mare de resurse in moneda nationala, pe care le pot utiliza in activitatea de creditare. Astfel va  creste nivelul de lichiditati ale bancilor si se creeaza premisele pentru reducerea dobanzilor la lei.

In aceasta luna, dobanzile pietei monetare au ajuns la niveluri foarte inalte, de peste 50%, pe fondul atacurilor speculative asupra leului. In ultimele zile, nivelul dobanzilor la care se imprumuta bancile pe piata interbancara s-a redus la 17-20%, depasind in continuare nivelul dobanzii la care pot obtine credite de la BNR.

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in mai multe randuri ca bancile din Romania nu se confrunta cu o criza de lichiditati, in conditiile in care au importante rezerve constituite la BNR, pe care banca centrala le poate debloca la nevoie. Comunicatul Bancii Nationale subliniaza faptul ca institutia va gestiona lichiditatea in vederea asigurarii unei functionari adecvate a pietei interbancare.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos