credius.ro

BNR lanseza raportul privind soliditatea sistemului financiar romanesc

18 septembrie 2012

Banca Nationala a Romaniei lanseaza editia a saptea a Raportului asupra stabilitatii financiare. Documentul evalueaza soliditatea sistemului financiar romanesc pe parcursul anului 2011 si in prima parte a anului 2012, analizeaza interactiunea sistemului cu economia reala si cu mediul extern si identifica principalele provocari la adresa stabilitatii financiare pentru perioada urmatoare.

Raportul evidentiaza ca stabilitatea financiara din Romania s-a mentinut robusta, in pofida unui mediu dificil. Sectorul bancar a functionat in parametri corespunzatori, pe fondul unei dinamici economice inca modeste (ceea ce a influentat si cresterea in continuare a creditelor neperformante) si in ciuda unui mediu extern neprielnic si volatil, caracterizat de preocuparile persistente ale pietelor privind evolutia crizei datoriilor suverane in zona euro si impactul acesteia asupra sistemelor bancare din unele tari ale zonei. Riscurile bancare au fost gestionate corespunzator prin comportamentul manifestat de actionari si manageri, in contextul dialogului, al monitorizarii permanente si al cerintelor formulate de catre autoritatea de reglementare si supraveghere micro si macroprudentiala. Nivelurile de solvabilitate, provizioane si lichiditate s au mentinut in limite adecvate, iar finantarea sectorului real nu a fost afectata semnificativ in perioada de referinta de continuarea procesului de dezintermediere financiara, care, pana in prezent, a fost moderata si a evoluat ordonat.

Componentele nebancare ale sistemului financiar (sectorul asigurarilor, al fondurilor de pensii, al institutiilor financiare nebancare si cel al pietei de capital) au resimtit contextul macroeconomic intern aflat inca in proces de consolidare, precum si pe cel international nefavorabil, dar fara a genera vulnerabilitati sistemice. Raportul mai subliniaza ca sistemele de plati si cele de decontare au functionat in conditii de eficienta si siguranta, Banca Nationala a Romaniei monitorizand conformarea acestora cu standardele internationale relevante.

Principalele provocari la adresa stabilitatii financiare identificate in Raport raman riscul de credit (in special provenind din stocul de credite in valuta acordate anterior debitorilor neacoperiti la riscul valutar) si riscul asociat reinnoirii substantiale a finantarii externe a institutiilor bancare autohtone cu capital majoritar strain. Angajarea autoritatilor intr-un nou acord preventiv de finantare cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala reprezinta o ancora de credibilitate si suport pentru continuarea reformelor care vor consolida cresterea economica durabila, cu efect benefic si in ceea ce priveste diminuarea presiunii asupra calitatii activelor bancare. In plus, imbunatatirea coordonarii intre autoritatile europene de supraveghere si intre acestea si marile grupuri bancare, inclusiv prin intermediul Initiativei Europene de Coordonare Bancara Viena 2.0, poate contribui la reducerea riscului unei dezintermedieri financiare dezordonate sau prea rapide in viitor. Cu toate acestea, provocarile importante care se manifesta atat pe plan extern, cat si intern justifica continuarea eforturilor de mentinere a solvabilitatii, provizionarii si lichiditatii la niveluri adecvate.

 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro