credius.ro

BNR invita piata sa comenteze proiectul de regulament prin carduri

12 iulie 2006

BNR invita piata sa comenteze proiectul de regulament prin carduri
A mai ramas o saptamana (19 iulie a.c.) pana cand toti cei interesati pot trimite comentariile lor la BNR pe marginea proiectului de regulament privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la tranzactiile cu aceste instrumente, publica No-Cash.

Ca noutate, prezentul proiect de regulament nu mai vizeaza doar bancile ci se aplica tuturor institutiilor de credit, persoane juridice romane, sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit, persoane juridice straine, precum si institutiilor financiare nebancare, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor financiare nebancare straine inscrise in Registrul general tinut de BNR.

Ca si regulamentul in vigoare, proiectul are ca obiect reglementarea emiterii si utilizarii pe teritoriul Romaniei a instrumentelor de plata electronica si a conditiilor care trebuie indeplinite de emitenti, de institutiile acceptante si de alti participanti la desfasurarea acestor activitati pe teritoriul Romaniei. In plus, proiectul de regulament isi asuma ca obiect si monitorizarea activitatii cu aceste instrumente.

In proiectul de regulament se stipuleaza ca institutiile financiare nebancare pot emite si administra carduri de credit doar in derularea activitatilor aferente creditelor de consum. Cardurile emise de institutiile financiare nebancare pot fi emise sub marca proprie (card proprietar) sau sub licenta unui proprietar de marca (VISA, MasterCard, American Expres, etc.). In ambele situatii aceste carduri nu dau acces detinatorului la un cont bancar propriu. Toti emitentii, indiferent de tipul acetora, pot pune in circulatie instrumente de plata electronica numai cu notificare in prealabil de la Banca Nationala a Romaniei.

De asemenea, fata de regulamentul in vigoare - unde este prezentata notiunea de banca acceptanta - proiectul supus dezbaterii publice introduce si notiunea de institutie acceptanta. Aceasta poate fi o institutie de credit, o institutie emitenta de moneda electronica sau o institutie financiara nebancara care ofera comerciantilor servicii de acceptare la plata a cardurilor si/sau a instrumentelor de plata de tip moneda electronica (e-money), in baza unui contract incheiat in prealabil intre aceasta si comerciant, precum si servicii de eliberare de numerar la ghiseele sale si in reteaua proprie de automate bancare.

In cazul instrumentelor de plata cu acces la distanta, altele decat cardurile, cum sunt aplicatiile informatice de tip home-banking, internet-banking si mobile-banking, institutia acceptanta este intotdeauna si emitentul instrumentului de plata electronica respectiv, aceasta furnizand serviciile specifice acestor instrumente de plata electronica numai detinatorilor.

O institutie acceptanta poate oferi servicii de acceptare la plata a cardurilor si/sau a e-money autoritatilor administratiei publice pentru incasarea impozitelor, taxelor, amenzilor, penalitatilor si altor obligatii de plata, in baza unui contract incheiat in prealabil intre cele doua parti, cu respectarea prevederilor prezentului regulament si a celorlalte prevederi legale in materie, unitatile teritoriale ale administratiei publice avand in acest caz toate drepturile si obligatiile comerciantilor acceptanti, aplicabile acestora, cu exceptia IFN-urilor.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro