BNR: Gradul ridicat de indatorare in cazul populatiei reclama monitorizare atenta

BNR: Gradul ridicat de indatorare in cazul populatiei reclama monitorizare atenta

Gradul mare de indatorare al populatiei si-a temperat ritmul de crestere anul trecut si in primele luni ale acestui an, ramânând insa la un nivel ce reclama monitorizare atenta si, eventual, masuri suplimentare de remediere, potrivit BNR. "Temperarea indatorarii este consecinta atât a unor factori de oferta (standardele si termenii creditarii practicate de banci s-au

Gradul mare de indatorare al populatiei si-a temperat ritmul de crestere anul trecut si in primele luni ale acestui an, ramânând insa la un nivel ce reclama monitorizare atenta si, eventual, masuri suplimentare de remediere, potrivit BNR. "Temperarea indatorarii este consecinta atât a unor factori de oferta (standardele si termenii creditarii practicate de banci s-au mentinut la un nivel ridicat de restrictivitate), cât si a unor influente din partea cererii", se arata in raportul de stabilitate al BNR.

in raportul bancii centrale se arata ca ponderea serviciului datoriei in venitul disponibil al debitorilor indatorati pentru cumpararea unui imobil s-a majorat in perioada decembrie 2009-iunie 2011 cu patru puncte procentuale, ajungând la 49%, iar ponderea datoriilor financiare ale populatiei la banci si IFN a ajuns, la sfârsitul anului 2010, la 11% in cazul raportarii la totalul activelor, respectiv la 78% din venitul disponibil.

Datele bancii centrale arata ca la jumatatea acestui an, numarul persoanelor cu credite la banci sau IFN era de circa 4,2 milioane persoane, respectiv circa 43% din populatia activa a României, in scadere cu 6 puncte procentuale fata de anul 2009.

Totodata, aproximativ 450.000 persoane s-au indatorat atât la banci, cât si la IFN. Acestea au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN) si reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori. in iunie 2011, rata de neperformanta generata de acest segment in sectorul bancar a fost de 15,8%, fata de 7,9% pe ansamblul sectorului populatiei.

in ipoteza cresterii cu un punct procentual a ratelor dobânzii la creditele in euro (reprezentând circa 80% din stocul de credite in valuta in iunie 2011), serviciul anual al datoriei pentru un debitor care detine un credit imobiliar s-ar majora in medie cu 7,8%, in timp ce pentru un credit de consum fara garantie ipotecara serviciul anual al datoriei ar fi, in medie, cu 2,6% mai ridicat.

De asemenea, ponderea considerabila a creditelor acordate in conditii promotionale in perioada 2007-2011 (aproximativ 40 la suta din creditele nou acordate in lei si in euro) ar putea creste suplimentar efectul asupra serviciului datoriei, odata cu terminarea perioadei de promotie.

"Cresterea gradului de cultura financiara a populatiei este o necesitate pentru gestionarea mai buna a indatorarii, astfel incât viitoarele decizii de acest fel sa fie luate pe baza unei mai bune cunoasteri a riscurilor", se mai arata in raportul BNR.

Banca centrala arata ca indatorarea ridicata a populatiei ar putea indica si ca modelul actual de desfasurare a activitatii bancare trebuie sa se modifice pe termen mediu, prin canalizarea intr-o mai mare masura a activitatii spre segmentul firmelor din sectorul privat.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos