credius.ro

BNR forteaza scumpirea creditului in valuta pentru a-i incetini cresterea

7 februarie 2008

Viteza cu care au crescut imprumuturile in valuta anul trecut este un motiv de ingrijorare pentru Banca Nationala. „Creditul in valuta s-a inflamat din nou”, a aratat guvernatorul Mugur Isarescu. In opinia sefului BNR, aceasta incurajare a creditului in valuta este o consecinta nefasta a aprecierii nesustenabile a leului din prima jumatate a lui 2007, cand cursul de schimb al euro se dusese la nivelul de 3,1 lei. In consecinta, imprumutul in valuta a aparut ca o solutie mai ieftina de finantare, fiind utilizat de banci ca un motor de crestere in lupta pentru cote de piata. Intre timp insa, cursul de schimb a ajuns la nivelul de 3,7 lei pentru un euro, iar cei care s-au imprumutat in vara in euro, insa castiga in lei au de platit rate lunare semnificativ mai mari.

„Atunci creditul in valuta a parut mai ieftin, a ecranat riscurile, a fost in avantajul bancilor care au promovat programe agresive de castigare a cotei de piata. In ultima vreme nu numai BNR, ci si presa vorbeste despre faptul ca aceste credite sunt mai scumpe. De aceea ne-am hotarat sa le descurajam prin provizioane”, a declarat Isarescu.

BNR a hotarat la inceputul acestei saptamani sa majoreze provizioanele la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar (adica cei care s-au imprumutat in valuta, dar castiga in lei), ceea ce va atrage costuri suplimentare pentru creditele in valuta. Nivelul acestor provizioanelor pentru persoanele fizice expuse riscului valutar care prezinta bonitate foarte buna a crescut cu doua puncte procentuale, de la 5% la 7%. In cazul creditelor acordate celorlalti clienti, cu bonitate mai redusa, coeficientii de provizionare cresc cu 3 puncte procentuale. In functie de categoria de risc in care sunt inclusi, nivelul provizioanelor va urca de la 8% la 53% si 100%, in cazul pierderilor.

„Aceasta nu e o masura administrativa, ci este una normala, prin care BNR controleaza riscurile care au venit din evolutia pietei. Am ajuns la concluzia ca aceste riscuri sunt mai mari, asa ca am obligat bancile sa puna mai multi bani deoparte pentru zile mai putin frumoase”, a explicat guvernatorul.

Cresterea provizioanelor aduce un cost suplimentar pentru banci si le afecteaza profitabilitatea. Guvernatorul este de parare ca efectul acestei decizii va fi resimtit diferit de la banca la banca, in functie de deciziile manageriale. Acesta spune insa ca bancile au o marja suficienta de manevra si ca nu vor trece pe pierdere. Isarescu le sugereaza si o o solutie, care probabil ar satisface cel mai bine interesele Bancii Nationale de franare a cresterii creditului in valuta: „Bancile pot sa treaca pur si simplu de la creditarea in valuta la cea in lei”.

Guvernatorul spune ca masurile luate de BNR, atat direct – prin cresterea cu un punct procentual a dobanzii cheie si majorarea provizioanelor pentru credite in valuta, cat si indirect, prin micsorarea ofertei de lichiditati din piata, vor avea ca efect scumpirea imprumuturilor. „Se vor scumpi creditele, atat prin masurile luate direct de Banca Nationala, cat si prin micsorarea ofertei de lichiditati de pe piata, in incercarea de a limita viteza de crestere a creditelor, in special a celor in valuta”, a declara Isarescu. In aceste conditii, o parte din potentialii clienti nu vor mai putea lua credit. „Nu vor mai avea acces la credit chiar toti care isi doresc acest lucru din punct de vedere social. Din punct de vedere financiar vor iesi din marja de eligibilitate”, arata guvernatorul.

Deocamdata, masurile pe care BNR le-a adoptat sunt adecvate pentru situatia actuala, crede Isarescu. Acesta spune insa ca banca centrala este pregatita sa ia si alte masuri pentru franarea creditarii, in cazul in care cele proaspat adoptate nu isi vor dovedi eficienta. 

Creditul neguvernamental privat a inregistrat in 2007 o crestere de 50% fata de anul anterior, in special datorita avansului creditelor in valuta. Aceasta componenta a urcat cu 72%, de mai mult de doua ori mai rapid decat cea in lei, a carei viteaza de crestere a fost de doar 30%. Cea mai rapida evolutie a consemnat-o creditul in valuta acordat populatiei, care s-a majorat pe tot parcursul lui 2007 cu 134% in termeni nominali. Mai mult, componenta in valuta a creditului populatiei a depasit-o pentru prima data ca volum pe cea in lei. Imprumuturile de retail in valuta au ajuns la finalul lui 2007 la aproape 38 mld. lei, iar cele in moneda nationala insumau doar 33,5 mld. lei. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro