BNR emite trei monede la centenarul nasterii lui Mircea Eliade

BNR emite trei monede la centenarul nasterii lui Mircea Eliade

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, incepand cu data de 26 martie, o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac cuprat dedicate centenarului nasterii lui Mircea Eliade, a informat, vineri, un comunicat al bancii centrale. Tirajul emisiunii este de 750 de exemplare, cate 250 de monede din

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, incepand cu data de 26 martie, o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac cuprat dedicate centenarului nasterii lui Mircea Eliade, a informat, vineri, un comunicat al bancii centrale.

Tirajul emisiunii este de 750 de exemplare, cate 250 de monede din fiecare metal.

Moneda din aur are valoarea nominala de 100 de lei, o greutate de 6,452 grame, un diametru de 21 milimetri si marginea zimtata. Aversul (fata) monedei contine, in centru, valoarea nominala "100 LEI", deasupra, stema Romaniei, iar dedesubt, anul de emisiune "2007" si inscriptia "ROMANIA". Reversul prezinta, in centru, portretul lui Mircea Eliade, iar la exterior, inscriptia circulara „MIRCEA ELIADE” si anii intre care a trait, 1907-1986, despartiti printr-un element floral, se precizeaza in comunicat.

Moneda din argint are valoarea nominala de 5 lei, o greutate de 15,55 grame, un diametru de 30 milimetri si marginea zimtata Aversul si reversul au aceleasi caracteristici ca si moneda din aur, cu exceptia valorii nominale, care este "5 LEI".

Moneda din tombac cuprat are valoarea nominala de 1 leu, o greutate de 23,25 grame, un diametru de 37 milimetri si marginea zimtata. Aversul si reversul au aceleasi caracteristici ca si monedele din aur si argint, cu exceptia valorii nominale, care este "1 LEU".

"Fiecare moneda, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limba romana, engleza si franceza. Brosura cuprinde si doua file cu rol de certificat de autenticitate a emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si a casierului central", se mentioneaza in comunicat.

Grafica monedelor este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM), iar falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie o infractiune. Monedele din aur, argint si tombac cuprat dedicate centenarului nasterii lui Mircea Eliade vor fi puse in circulatie prin sucursalele bancii centrale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, precizeaza BNR.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos