BNR elibereaza o parte din rezerva minima obligatorie in valuta a bancilor

BNR elibereaza o parte din rezerva minima obligatorie in valuta a bancilor

Dupa cum se asteptau majoritatea analistilor, BNR a decis, in sedinta de politica monetara de astazi, sa modifice baza de calcul a rezervelor minime obligatorii pentru pasive in valuta. Astfel, rata RMO coboara la zero pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, data de 40% cat este in prezent, perioada

Dupa cum se asteptau majoritatea analistilor, BNR a decis, in sedinta de politica monetara de astazi, sa modifice baza de calcul a rezervelor minime obligatorii pentru pasive in valuta. Astfel, rata RMO coboara la zero pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, data de 40% cat este in prezent, perioada de aplicare fiind 24 mai – 23 iunie. In aceste fel, BNR “elibereaza” sumele in valuta pe care bancile trebuiau pana acum sa le depuna la BNR in contul acestor surse atrase. Mai mult, aceasta masura ar putea incuraja bancile-mama sa acorde noi linii de finantare subsidiarelor din Romania, pe care acestea sa le investeasca in credite.

Pe de alta parte, Banca Nationala a hotarat astazi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 10%. De asemenea, nivelul RMO pentru pasivele in lei si pentru celelalte pasive in valuta ramane neschimbat: 18%, respectiv 40%.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos