credius.ro

BNR decide saptamana aceasta modificarile regulamentului de creditare

9 ianuarie 2009

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va decide in aceasta saptamana eventualele modificari ale regulamentului privind creditarea populatiei in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare, au declarat pentru Mediafax surse bancare. Reprezentantii BNR si Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) s-au intalnit, vineri, pentru a discuta propunerile de modificare a regulamentului privind creditarea populatiei, dupa ce bancherii au transmis o serie de solicitari, la finele anului trecut. Sursele bancare nu au dorit sa detalieze propunerile facute de BNR, dar au aratat ca relaxarea conditiilor ar putea privi in primul rand creditele ipotecare. La finele anului trecut, ARB a transmis mai multe propuneri de modificare a regulamentului de creditare a populatiei, presedintele asociatiei, Radu Ghetea, afirmand ca impactul este semnificativ mai ales pe partea finantarilor ipotecare, blocate, parctic, de noile reglementari.

Creditul neguvernamental a crescut in noiembrie cu 1,1% fata de luna precedenta, in contextul in care imprumuturile in lei s-au diminuat cu 0,4% (-0,7% in termeni reali), iar cele in valuta, exprimate in lei, s-au majorat cu 2,3%. Exprimat in euro, creditul in valuta a scazut insa cu 0,9%, astfel ca avansul pe total a fost determinat doar de aprecierea monedei europene. Pe segmentul gospodariilor, creditul in lei s-a redus cu 0,2% fata de octombrie, iar creditul in valuta exprimat in euro a coborat cu aproximativ 1%. Soldul finantarilor in lei pentru firme s-a diminuat cu 0,6% in noiembrie, iar imprumuturile in valuta au coborat cu 0,9%, exprimate in euro. Analistii estimeaza o scadere a soldului creditului si in luna decembrie.

Potrivit regulamentului BNR intrat in vigoare in luna octombrie, bancile calculeaza gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum anterior. De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se face diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobanda, respectiv fixa sau variabila si comportamentul clientului in legatura cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garantiei. La determinarea gradului de indatorare sunt luate in considerare riscul valutar, riscul de rata a dobanzii, precum si posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli din administrare prevazute in contract.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro