BNR da semnalul scumpirii creditelor, bancile reactioneaza instantaneu

BNR da semnalul scumpirii creditelor, bancile reactioneaza instantaneu

Masurile adoptate de intarire a politicii monetare adoptate ieri de Banca Nationala vor determina scumpirea creditelor, atat in lei, cat si in valuta, dar si cresterea dobanzilor la depozitele in moneda nationala, sunt de parere bancherii si analistii. In sedinta din 4 februarie, BNR a hotarat sa majoreze dobanda de politica monetara cu maximum previzionat

Masurile adoptate de intarire a politicii monetare adoptate ieri de Banca Nationala vor determina scumpirea creditelor, atat in lei, cat si in valuta, dar si cresterea dobanzilor la depozitele in moneda nationala, sunt de parere bancherii si analistii. In sedinta din 4 februarie, BNR a hotarat sa majoreze dobanda de politica monetara cu maximum previzionat de analisti – un punct procentual, de la 8% la 9%, cu efecte directe asupra dobanzilor la lei. De asemenea, s-a decis majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar (adica cei care s-au imprumutat in valuta, dar castiga in lei), ceea ce va atrage costuri suplimentare pentru creditele in valuta.

„Deciziile BNR vor genera cresterea costului atat la lei, cat si la valuta, intrucat si la valuta BNR vine cu acea masura cu privire la cresterea provizioanelor pentru creditele in valuta neacoperite la riscul valutar, ceea ce reprezinta costuri suplimentare si de natura sa creasca costul creditelor", explica Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare macroeconomica de la Raiffeisen Bank.

La randul sau, presedintele Bancpost, Mihai Bogza arata ca majorarea cu un punct procentual a dobanzii cheie va fi resimtita de catre clienti printr-o crestere a dobanzilor in lei, atat la credite, cat si la depozite. Astfel de masuri vor fi adoptate intr-o perioada destul de scurta, insa amploarea acestor cresteri va depinde de strategia fiecarei banci. „Daca precendenta crestere a dobanzii, de 0,5%, a fost anticipata de majoritatea analistilor, cea de acum este putin dincolo de asteptarile acestora. Asa ca bancile vor reactiona destul de rapid. In interval de o luna vom vedea multe majorari de dobanda", ne-a declarat Bogza.

Unele banci s-au miscat insa mult mai repede, dand senzatia ca asteptau sa vada doar care va fi amploarea majorarii dobanzii de politica monetara pentru a-si definitiva masurile de scumpire a creditelor. Astfel, la doar cateva ore de la anuntarea deciziilor BNR, Volksbank a comunicat ca a scumpit o parte din creditele in lei, respectiv cele auto, de nevoi personale garantate cu ipoteca si pentru locuinta. Volksbank isi motiveaza decizia prin faptul ca BNR a majorat dobanda de referinta cu 2 puncte procentuale in ultimele 3 luni, de la 7% la 9%.

Dobanda pentru creditele auto si cele garantate cu ipoteca in lei s-a marit cu 1,5%, aceste modificari aplicandu-se clientilor Volksbank care au depus solicitari pentru astfel de imprumuturi pana la 17 septembrie 2007. De asemenea, Volksbank a decis si scumpirea creditelor noi. Astfel, dobanda pentru imprumuturile auto si cele garantate cu ipoteca in lei s-a marit cu un punct procentual, de la 5,95% la 6,95%.

In ceea ce priveste decizia BNR de majorare a provizioanelor pentru creditele in valuta, destinate clientilor neacoperiti la riscul valutar, specialistii admit ca va induce un cost suplimentar, insa sunt ceva mai nuantati. „E posibil ca o parte din aceste costuri sa fie internalizate de banci si doar o parte sa fie transferate clientilor. Depinde de strategia fiecarui jucator", este de parere Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, Mihai Bogza spune ca aceasta crestere a provizioanelor pentru imprumuturile in valuta ar putea accentua transferul de creditele de la jucatorii din Romania la bancile-mama. „Ne temem ca o crestere exagerata a provizioanelor pentru creditele in valuta ar putea avea ca efect un si mai mare export de credite in strainatate, cum se intampla si acum pe zona corporate", declara seful Bancpost. In acest sens, Bogza arata ca o crestere a provizioanelor in sistemul romanesc de contabilitate (RAS) inseamna o reducere a profitului inregistrat de banci.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos