BNR: Consolidarea fiscala este necesara si pentru reluarea creditarii

BNR: Consolidarea fiscala este necesara si pentru reluarea creditarii

Consolidarea fiscala este importanta si pentru a permite reluarea creditarii din acest an, odata cu revenirea cererii de finantare, in special din partea companiilor, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Popa a aratat, la seminarul Euromoney de la Viena, ca reducerea deficitului bugetar va trebui sa continue in 2011 si 2012 pentru a permite

Consolidarea fiscala este importanta si pentru a permite reluarea creditarii din acest an, odata cu revenirea cererii de finantare, in special din partea companiilor, a declarat, miercuri, viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Popa a aratat, la seminarul Euromoney de la Viena, ca reducerea deficitului bugetar va trebui sa continue in 2011 si 2012 pentru a permite respectarea obiectivului de aderare la zona euro in 2015.

Potrivit oficialului BNR, Romania va reveni in acest an in zona cresterii economice pozitive, cele mai pesimiste estimari ale analistilor indicand un avans al PIB de 0,5%, in timp ce analizele optimiste vorbesc chiar de o crestere de 2,5 – 3%.

Desi a refuzat sa dea indicii privind evolutia ratei dobanzii de politica monetara, Popa crede ca la nivel bancar ratele dobanzilor au posibilitatea sa scada cu mai mult de un punct procentual in acest an.

In cadrul panelului de discutii axate pe Romania, presedintele BCR, Dominic Bruynseels a afirmat ca dobanzile bancare ar putea scadea in acest an cu aproximativ un punct procentual.

Viceguvernatorul BNR a mai aratat ca Romania a realizat anul trecut o ajustare semnificativa a deficitului de cont curent, care a coborat de la peste 12% in 2008, la sub 5% din PIB, potrivit ultimelor estimari ale BNR.

El a mai spus ca productivitatea a crescut semnificativ in ultimul an, mai ales in industria care se orienteaza catre exporturi, ceea ce va imbunatatii competitivitatea externa.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos