credius.ro

BNR ar putea permite deprecierea leului pe final de an

30 septembrie 2009

BNR ar putea permite deprecierea suplimentara a leului la finalul lui 2009 sau la inceputul lui 2010 ca sa relaxeze conditiile din piata monetara, iar o politica fiscala restrictiva la inceputul lui 2010 ar lasa loc de noi reduceri ale dobanzii cheie, sustine ING. Analistii ING nu se asteapta la o depreciere pe termen scurt a leului, in urma deciziei de politica monetara de marti a BNR, de scadere a dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, deoarece considera ca masura a fost deja luata in calcul de piata.

"Mai mult, in conditiile in care banca centrala este probabil prezenta in piata valutara, cursul de schimb ar trebui sa continue sa coboare", arata raportul. in acelasi timp, ING sustine ca alte reduceri ale dobanzii cheie in viitor nu ar trebui sa pericliteze evolutia leului, atat timp cat nu sunt agresive si se mentin in limita a 0,5 puncte procentuale, "luand in calcul capacitatea BNR de a controla evolutia cursului de schimb". Pe de alta parte, "este posibil ca BNR sa permita o depreciere suplimentara a leului la finalul acestui an sau la inceputul lui 2010 pentru a obtine o relaxare mai mare a indicilor reali privind conditiile monetare. Mai mult, o anumita restrictivitate a politicii fiscale ar trebui sa se manifeste la inceputul lui 2010, care va lasa loc bancii centrale sa continue sa reduca dobanda cheie", arata raportul publicat miercuri de ING.

Dobanzile pe termen scurt pe piata interbancara au urcat in ultimele zile cu mult peste dobanda cheie, la aproximativ 11% pe an, iar "episoade scurte de cresteri abrupte a dobanzilor ar putea reaparea oricand, in conditiile in care BNR protejeaza leul si in contextul alegerilor prezidentiale", arata analistii ING. Pe de alta parte, ING mentioneaza ca BNR va prefera sa mentina dobanzile la un nivel scazut decat sa protejeze leul, "indiferent de costuri". Astfel, fundamentele slabe ale economiei vor duce la finalul acestui an la un curs de schimb de 4,5 lei/euro si exista riscuri pentru o depreciere si mai accentuata la inceputul lui 2010, mai spun analistii ING.

Raportul mentioneaza ca ING se asteapta ca dobanda de politica monetara sa ajunga la 6,75% la jumatatea lui 2010. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a coborat marti dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 8%, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii, in conformitate cu asteptarile. Astfel, rezervele minime obligatorii solicitate bancilor la pasivele (resursele atrase) in lei raman la nivelul de 15%, iar cele la valuta la 30%.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro