BNR ar putea impune schimbari in actionariatul bancilor

BNR ar putea impune schimbari in actionariatul bancilor

BNR anunta ca ar putea opera schimbari in regulamentul privind capacitatea bancii centrale de a interveni in actionariatul bancilor si in conducerea acestora, in conditiile in care capitalul strain majoritar este perceput in prezent la nivel international ca un dezavantaj, a declarat miercuri economistul-sef al BNR. "Nu pot sa dau detalii in acest sens, dar

BNR anunta ca ar putea opera schimbari in regulamentul privind capacitatea bancii centrale de a interveni in actionariatul bancilor si in conducerea acestora, in conditiile in care capitalul strain majoritar este perceput in prezent la nivel international ca un dezavantaj, a declarat miercuri economistul-sef al BNR.

"Nu pot sa dau detalii in acest sens, dar depinde de Parlament daca va vota sau nu o astfel de lege", a spus Valentin Lazea.

El a precizat, in cadrul unei prezentari, ca in prezent tarile cu capital majoritar strain in sistemul bancar sunt percepute in dezavantaj, in conditiile in care pana acum acesta era un punct forte.

Cu toate acestea, economistul sef al BNR a mentionat ca Romania "nu prezinta un risc sistemic. Daca va fi nevoie se vor lua masuri de la caz la caz, prin recapitalizari obligatorii si/sau schimbari de actionariat. Aceste interventii nu se vor face in niciun caz din bani publici", a spus Lazea, precizand ca a facut declaratiile in nume propriu si nu reprezinta pozitia oficiala a bancii centrale.

"Expunerea prin capital strain devine problematica, in functie de datoria externa neta ca procent din PIB – in conditiile in care devine foarte mare si ar putea fi retrasa rapid – si, totodata, in functie de dominanta creditarii in valuta, cu posibilitate mare de default", a mai spus Lazea.

La sfarsitul lui martie 2009, 86,5% din activele bancare din Romania apartineau bancilor cu capital strain sau majoritar strain, potrivit ultimelor date publicate de banca centrala.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos