BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%. Afla primele pareri ale analistilor…

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%. Afla primele pareri ale analistilor…

Consiliul de Administraţie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabila din data de 4 februarie, si menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Parerea analistilor despre cea mai recenta masura BNR: Bogdan Baltazar

Consiliul de Administraţie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabila din data de 4 februarie, si menţinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Parerea analistilor despre cea mai recenta masura BNR:

Bogdan Baltazar a declarat ca acesta masura era una asteptata, dar credea ca la RMO lei era timpul unei micsoarari, fiind in acest sens o masura timida. "Pentru populatie, aceasta masura insemana perspectiva unei ieftiniri a creditelor, o anumita relansare, relaxare a creditarii." declara Bogdan Baltazar.

Analistul Ilie Serbanescu afirma ca  "o dobanda de politica monetara vizeaza comunicare in economie a reducerilor, dar depinde de banci. Acestea au strategii proprii si sunt banci straine, deci strategia vine de la Viena, Atena, Olanda si deci noi putem saluta masura, nu o putem garanta ca va fi urmata de banci".

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabila din data de 4 februarie, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.  Dobanda de politica monetara s-a mai situat in perioada iunie- noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungand atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizata de BNR.

In sedinta de miercuri, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

"CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 5 februarie 2010, cand va fi prezentat si calendarul sedintelor dedicate politicii monetare pe urmatoarele 12 luni", se precizeaza intr-un comunicat al bancii centrale.

In prima sedinta de politica monetara din acest an, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa reduca dobanda de la 8% la 7,5%.

Banca centrala a redus in 2009 dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit, de la 18% la 15%. in acelasi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% si al celor cu scadenta reziduala de peste doi ani de la 40% la zero.

Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.

Pentru 2009, banca centrala avea o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimari a BNR, indicatorul urma sa se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos