BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25%, la 10%

BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25%, la 10%

Banca Nationala a Romaniei a majorat pentru a sasea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.Dobanda se majoreaza incepand de vineri, 27 iunie. In acelasi timp, banca centrala, va

Banca Nationala a Romaniei a majorat pentru a sasea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.Dobanda se majoreaza incepand de vineri, 27 iunie. In acelasi timp, banca centrala, va continua sa gestioneze ferm lichiditatea din piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

           
De asemenea, Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie intr-un ritm compatibil cu atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu.
           

Potrivit datelor BNR, rata anuala a inflatiei a scazut de la 8,62 la suta in luna aprilie la 8,46 la suta in luna mai, dar se situeaza in continuare semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul in curs. Mai mult, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat – calculata in conditiile eliminarii impactului preturilor administrate si al celor volatile, precum si al taxei pe viciu – si-a continuat trendul ascendent, ajungand la 7,6 % in luna mai, fata de 7,1% in luna precedenta.
Evolutia inflatiei de baza releva atat persistenta excesului de cerere, cat si continuarea propagarii socurilor de pe partea ofertei.

Analiza celor mai recente date statistice releva mentinerea si in trimestrul I al acestui an a rolului cererii interne de principal factor al cresterii economice. Atat investitiile, cat si consumul final al populatiei si-au accelerat cresterea, cel din urma stimulat de majorari substantiale ale veniturilor si de mentinerea dinamicii inalte a creditului acordat sectorului privat, mai ales a imprumuturilor in valuta. Cresterea cheltuielilor guvernamentale a suplimentat expansiunea cererii agregate. Aceste evolutii se manifesta in mentinerea la niveluri greu de sustinut pe termen lung a deficitului extern, precum si in persistenta unor rate inalte ale inflatiei.

Ritmul de crestere a salariilor a ramas superior dinamicii productivitatii muncii, sporind presiunile inflationiste, cat si riscul de deteriorare a competitivitatii externe. Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a redus usor, dar ramane la niveluri excesiv de inalte, in principal pe segmentul creditului in valuta acordat populatiei. Gradul de indatorare a populatiei a ajuns la niveluri care reclama o monitorizare atenta.

Perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au inrautatit in contextul majorarii preconizate a unor preturi administrate (gaze naturale si energie electrica) si a accizelor la tutun. Nevoia de a ancora eficient anticipatiile inflationiste, evitand o deteriorare suplimentara a acestora, in contextul tensiunilor de pe pietele internationale, face necesara mentinerea in continuare a restrictivitatii politicii monetare intr-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, reclamand totodata un mai mare sprijin din partea celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 10,0 la suta pe an de la 9,75 la suta. In aceste conditii, incepand cu data de 27 iunie 2008, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se majoreaza la nivelul de 6,0 la suta pe an de la 5,75 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 14,0 la suta pe an fata de 13,75 la suta. De asemenea, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se majoreaza de la 20,5 la suta pe an la 21,0 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2008.

Totodata, BNR va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara, mentinand, totodata, nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Pe langa intarirea politicii monetare, BNR va implementa un mix restrictiv de politici economice, cu accent pe componentele de politica fiscala si de venituri, si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru a asigura revenirea durabila a inflatiei pe o traiectorie descendenta si o crestere economica sustenabila pe termen mai indelungat.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 31 iulie 2008, cand va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos