BNR a majorat dobanda cu 0,5 puncte procentuale

BNR a majorat dobanda cu 0,5 puncte procentuale

Dupa cum anticipau majoritatea analistilor, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a decis astazi sa majoreze rate dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, de la 7,5% la 8%. De asemenea, BNR va continua sa gestioneaza ferm lichiditatea de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. In ceea ce priveste nivelurile rezervelor

Dupa cum anticipau majoritatea analistilor, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a decis astazi sa majoreze rate dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, de la 7,5% la 8%. De asemenea, BNR va continua sa gestioneaza ferm lichiditatea de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata. In ceea ce priveste nivelurile rezervelor minime obligatorii, acestea au ramas neschimbate, de 20% pentru pasivele in lei si 40% pentru cele in valuta. Aceasta este a doua crestere consecutiva a dobanzii cu 0,5 pp, dupa cea operata de BNR la 1 noiembrie.

Analistii se asteapta ca majorarea dobanzii de referinta sa determine in urmatoarea perioada scumpirea creditelor, insa amplitudinea unor astfel de masuri va depinde de fiecare banca. De cealalta parte a balantei insa, concurenta intensa de pe piata pune presiune pentru mentinerea dobanzilor la niveluri scazute, ceea ce poate determina bancile sa amante cat mai mult o eventuala scumpire a imprumuturilor in lei.
                                               
Comunicat de presa BNR

Analiza celor mai recente date statistice releva in continuare o dinamica inalta a cererii interne ca urmare a expansiunii investitiilor, dar si a mentinerii consumului la un nivel nesustenabil in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului acordat sectorului privat, mai ales al celui in valuta.

Cresterea cererii agregate, alimentata in principal de sporul veniturilor si de dinamica creditului neguvernamental a fost mai alerta decat performantele ofertei agregate, excesul de cerere propagand astfel efectele inflationiste ale socurilor exogene si contribuind la accentuarea dezechilibrului extern. Ritmul de crestere al salariilor a ramas superior dinamicii productivitatii muncii, ceea ce, pe langa presiunile asupra nivelului agregat al preturilor a accentuat si riscurile de deteriorare a competitivitatii externe.

Rata anuala a inflatiei a fost de 6,67 la suta in luna noiembrie 2007, plasandu-se in continuare peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei, ca efect al majorarii accentuate a preturilor produselor alimentare si a tarifelor la serviciile indexate la cursul de schimb al leului.

Perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente. In acest context, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale. Restrictivitatea intregului mix de politici economice va contribui la atingerea tintelor de inflatie stabilite impreuna cu guvernul si asigura revenirea inflatiei pe o traiectorie descendenta si concomitent cu o crestere economica sustenabila pe termen mediu.

Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca persistenta presiunilor exercitate de cererea interna, dar si perspectiva prelungirii efectelor unor socuri de natura ofertei si riscurile legate de o eventuala deteriorare semnificativa a anticipatiilor inflationiste, impun o sporire a restrictivitatii politicii monetare.

Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 8,0 la suta pe an de la 7,5 la suta. Concomitent, BNR va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata si a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Aceste masuri contribuie la asigurarea unui grad de restrictivitate a conditiilor monetare in sens larg, compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu. Mentinerea tintelor de inflatie convenite impreuna cu guvernul – 3,8 la suta pentru 2008 si 3,5 la suta pentru 2009, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual – si aplicarea unui mix restrictiv de politci economice va determina ancorarea eficace a anticipatiilor agentilor economici si ale populatiei in contextul incertitudinilor ce afecteaza mediul economic international.

BNR va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, si perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste in vederea reintrarii pe traiectoria dezinflationista asumata si a atingerii intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 februarie 2008 cand va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos