Biroul de Credit vrea sa ia in evidenta si IMM-urile

Biroul de Credit vrea sa ia in evidenta si IMM-urile

In ultimii doi ani, finantarea intreprinderilor mici si mijlocii a devenit un segment de afaceri tot mai atractiv pentru banci. Pentru a eficientiza aceasta activitate si a raspunde cat mai bine solicitarilor clientilor, bancile abordeaza aceasta categorie de clientela asemanator cu cea a persoanelor fizice. Pe langa standardizarea produselor pe modelul retail, bancile vor sa

In ultimii doi ani, finantarea intreprinderilor mici si mijlocii a devenit un segment de afaceri tot mai atractiv pentru banci. Pentru a eficientiza aceasta activitate si a raspunde cat mai bine solicitarilor clientilor, bancile abordeaza aceasta categorie de clientela asemanator cu cea a persoanelor fizice. Pe langa standardizarea produselor pe modelul retail, bancile vor sa adune si informatiile despre firmele mici in acelasi loc cu cele pentru persoanele fizice, in Biroul de Credit. In strategia pe urmatorii 3 ani, aprobata de actionari pe 11 martie, Biroul de Credit si-a propus sa analizeze extinderea ariei de acoperire prin prelucrarea informatiei despre persoanele fizice autorizate si IMM-uri.

In prezent, informatiile despre creditele contractate de la banci de IMM-uri si persoane fizice autorizate sunt raportate de banci la BNR, in Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Datele vizeaza insa numai creditele care depasesc suma de 20.000 lei (aproape 5.500 euro). Prin includerea IMM-urilor si persoanelor fizice autorizate in sistemul Biroul de Credit, bancile vor raporta si date privind creditele mai mici de 20.000 de lei acordate acestor categorii de clienti.

CRB colecteaza informatii privind toate creditele acordate de banci persoanelor fizice si juridice, al caror nivel depaseste acest prag de 20.000 de lei. Pana in martie 2007, bancile erau obligate sa raporteze catre CRB si persoanele fizice care nu indeplineau conditia limita de raportare si inregistrau restante mai mari de 30 de zile.  Dupa aceasta data ele au inceput sa fie transmise doar catre Biroul de Credit. In prezent, sistemul Biroului de Credit cuprinde 28 de banci (cota de piata retail banking 98,5%) si 10 IFN-uri. Dintre acestea, 21 de banci (cota de piata retail banking de 83,4%) si 6 IFN-uri transmit date pozitive  Biroul de Credit. Astfel, baza de date a Biroului contine informatii (atat pozitive, cat si negative) referitoare la 4,6 milioane de persoane fizice, care detin aproximativ 8 milioane de conturi. Numarul raportelor de credit eliberate de Birou anul trecut a crescut la 6,7 milioane, de la 5,3 mil. in 2006.

Alte obiective ale strategiei Biroului de Credit pe urmatorii 3 ani vizeaza implementarea scoring-ului, schimbul transfrontalier de date si elaborarea unui cod de conduita. Potrivit informatiilor recente ale directorului Biroului de credit, Serban Epure, sistemul de scoring ar putea fi lansat in ultimul trimestru al anului, proiecte aflandu-se acum in faza de selectie a companiei care va furniza acest sistem.

Bogdan Popescu

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 – 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos