Biroul de Credit vrea sa dea note clientilor bancari de anul viitor

Biroul de Credit vrea sa dea note clientilor bancari de anul viitor

Dupa extinderea fazei a II-a de dezvoltare, cea a furnizarii de informatii pozitive, Biroul de Credit se pregateste sa treaca la o noua etapa a dezvoltarii, cea a scoringului. In aceasta faza, persoanele inregistrate in Birou vor fi evaluati din punct de vedere al riscului de neplata si introdusi intr-o anumita categorie de risc. „Scoringul

Dupa extinderea fazei a II-a de dezvoltare, cea a furnizarii de informatii pozitive, Biroul de Credit se pregateste sa treaca la o noua etapa a dezvoltarii, cea a scoringului. In aceasta faza, persoanele inregistrate in Birou vor fi evaluati din punct de vedere al riscului de neplata si introdusi intr-o anumita categorie de risc. „Scoringul este acel numar care se ataseaza fiecarei persoane si care pe baza informatiilor anterioare, a comportamentului sau de plata anterior, o sa arate cate sanse exista ca persoana respectiva sa-si plateasca la timp ratele in viitor”, explica directorul Biroului de Credit, Serban Epure.

Domnia sa crede ca acest sistem de scoring ar putea deveni realitate anul viitor. „Mai sunt destule etape pana vom stii cum va arata scoringul. Trebuie mai intai sa-i selectam pe cei care vor construi scoringul. Vrem sa angajam o firma cu prestigiu, cu experienta in acest sens. In acest moment suntem la faza in care analizam cu bancile oportunitatea introducerii scoringului”, declara Epure.

Demararea discutiilor privind sistemul de scoring este posibila intrucat tot mai multe banci furnizeaza si utilizeaza informatii pozitive, respectiv date despre intreg istoricul unui client, inclusiv al celor care nu au inregistrat restante. La sfarsitul lui iulie 2007, 13 banci (cu o cota de piata insumata de 46%) si o societate de leasing trimiteau astfel de date catre Biroul de Credit. In aceste conditii, baza de date a institutiei s-a extins la 3,3 milioane de persoane recenzate, aproape dubla fata de iulie anul trecut, cu informatii pozitive si negative pentru 4,8 milioane de conturi.

„Acum avem o baza consistenta pe care sa construim acest scoring. Cu cat avem informatii mai multe si mai de calitate in baza de date, cu atat acest scoring va fi mai bine construit. Vrem sa oferim participantilor de la inceput un scoring bun”, precizeaza Serban Epure. Domnia sa estimeaza ca pana la sfarsitul anului cota de piata a bancilor care participa cu informatii pozitive sa creasca la 80%. Directorul Biroului de Credit a anunta ca alte doua banci din primele zece vor furniza informatii pozitive luna viitoare. In ceea ce priveste informatiile negative, Biroul primeste date de la 25 de banci (cota de piata 97%), 6 societati de credit de consum, o societate de asigurari si una de leasing.

Aceasta extindere a furnizarii de catre banci a informatiilor pozitive a fost grabita de decizia BNR de a renunta la restrictiile impuse creditarii si a permite bancilor sa-si construiasca singure propriile norme de creditare. Numarul bancilor care participau pe faza a II-a era de 6 la jumatatea anului trecut, doar alte doua institutii adaugandu-se acestora pana in mai 2007, luna in care prima banca a primit avizul BNR pentru normele de creditare. La doar doua luni, in iulie, numarul bancilor care transmit informatii pozitive a urcat la 13, cota de piata detinuta de acestea crescand de la aproximativ 25%, cat reprezentau cele 8, la aproape 50%. „Faptul ca BNR a renuntat la restrictiile administrative impuse creditului a accelerat extinderea fazei a II-a. In locul pragului acela administrativ trebuia sa fie pus ceva. Ori acel ceva este si informatia de la Biroul de Credit”, arata Serban Epure. 

Bogdan Epure

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos