credius.ro

Biroul de Credit se transforma cu adevarat in Big Brother

27 aprilie 2007

Bancherii se pare ca au ajuns la o intelegere in ceea ce priveste Biroul de Credit: toata lumea va furniza informatii pozitive. "S-a ajuns la un consens astfel incat si bancile mari, care aveau retineri privind raportarea de date pozitive, au anuntat ca vor trimite si aceste informatii la biroul de credit", a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si, totodata, al Alpha Bank Romania, citat de NewsIn. La finalul lunii februarie 2007, in sistemul Biroului de Credit participau 23 de banci (aproximativ 97% din piata de retail), majoritatea furnizand insa numai informatii despre restantele clientilor la plata ratelor.

Mai multi bancheri aratau cu ceva timp in urma ca refuzul marilor banci de a trasnsmite informatii pozitive in Biroul de Credit constituie un impediment serios in extinderea sistemului. De asemenea, spuneau acestia, atragerea jucatorilor de top va constitui un important exemplu si pentru celelalte banci in vederea raportarii de date despre existenta unor credite aflate in derulare, chiar daca nu au generat restante.

Pana in urma cu o luna, doar 8 institutii de credit furnizau informatii pozitive in Biroul de Credit, dupa cum declara presedintele Bancpost, Mihai Bogza, cota de piata insumata a acestora fiind de aproximativ 25%. Doua din cele 8 sunt Bancpost si Emporiki Bank. Cota de piata a acestora era la sfarsitul lui 2006 de 4,5% si, respectiv, 0,2%, ceea ce inseamna ca impreuna controleaza aproape 5 procente din activele pietei bancare. Daca suprapunem aceste date peste cele furnizate de Ziarul Financiar, potrivit carora 4 din cele 8 institutii sunt banci din Top 10, putem sa observam ca cei doi mari jucatori ai sistemului, BCR (26,2% cota de piata la sfarsitul lui 2006) si BRD (16,3%), nu raporteaza astfel de informatii in Biroul de Credit.

Toate bancile vor furniza Biroului de Credit informatii pozitive despre clienti deoarece stabilirea bonitatii acestora le va ajuta sa obtina aprobarea bancii centrale pentru normele interne de creditare, a spus Radu Gratian Ghetea, citat de NewsIn. Domnia sa explicat ca, odata odata cu generalizarea raportarii datelor pozitive, Biroul de Credit va putea trece la faza a treia a dezvoltarii sistemului, de transmitere catre banci a scrisorilor de bonitate (scoring) pentru populatie.

„Este un deziderat al nostru ca intr-o zi, pe baza informatiilor de care dispune, Biroul de Credit sa fie in stare sa dea asa numite 'certificate de buna purtare' unei persoane care doreste sa-si faca credit. Sistemul de scoring va putea fi implementat daca toate bancile vor furniza informatii pozitive la Biroul de Credit”, declara la inceputul anului Radu Ghetea. Odata cu implementarea acestui sistem de scoring, va conta foarte mult in profilul clientului si istoricul de plata al unui client. Ceea ce inseamna ca un client constiincios in plata ratelor, de exemplu, va beneficia de conditii de creditare mai bune, respectiv o dobanda mai mica sau un grad de indatorare mai ridicat.

Problema raportarii datelor pozitive a inceput sa fie tot mai intens abordata odata cu hotararea bancii centrale de a elimina restrictiile impuse creditarii (avans minim obligatoriu si nivel maxim al gradului de indatorare). Chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a transmis la jumatatea lui martie o astfel de recomandare: „Impartiti informatiile privind toate creditele contractate de clientii persoane fizice, nu doar pe cele referitoare la acumularea de restante la plata ratelor”. Se pare ca interventia guvernatorului a avut efect si bancile vor furniza astfel de date.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro