credius.ro

BCR vrea pozitia de lider si in varianta pentru Locuinte

11 iulie 2008

Piata  romaneasca de economisire-creditare se afla abia la inceput, acest segment fiind promovat pana acum doar de Raiffeisen Banca pentru Locuinte si de HVB Banca pentru Locuinte. La inceputul acestei saptamani, un nou jucator s-a lansat pe aceast segment de piata. Este vorba de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), subsidiara a grupului BCR. Noua institutie si-a propus sa incheie pana la sfarsitul acestui an 50.000 de contracte, in valoare de 300.000 de euro si sa devina lider pe segmentul de economisire creditare, in functie de contractele noi semnate. „Exista o gama mare de necesitati care nu sunt acoperite de ofertele existente in prezent de sistemul bancar. Am realizat un studiu care arata ca exista un interes ridicat a populatiei fata de acest sistem“, a declarat Carmen Schuster, vicepresedinte al BCR BpL.

Potrivit studiului, aproximativ 3,2  milioane de persoane nu si-au acoperit necesitatile locative, iar 2,2 milioane de  potentiali clienti vor sa sa semneze un astfel de contract in urmatoarele 12 luni. Dintre acestea, 800.000 de persoane reprezinta un potential de clienti siguri in piata. „Aproximativ 120.000 de clienti s-au aratat interesati de produsele noastre, iar in primele doua zile de activitate am semnat deja aproape 500 de contracte. De aceea, ne-am propus sa venim pe piata cu un produs care sa acopere necesitatile de masa, deoarece abordarile de pana acum nu au fost adaptate in conformitate cu acestea”,  a mentionat Schuster.

Vicepresedintele Retail al BCR si presedintele al consiliului de Supraveghere al BCR BpL, Martin Skopek, este de parere ca potentialul pietei romanesti pe segmentul de economisire-creditare este destul de ridicat, avand in vedere ca Romania are cea mai mica rata de penetrare din regiune, de 0,57%. In Croatia rata de penetrare este de 8,95%, iar ce mai mare rata este inregistrata in Austria, de peste 64%. Rata de penetrare in Romania ar putea ajunge la 5,17%, cu peste un milion de clienti pe piata de economisire-creditare, daca se ia in calcul un scenariu pesimist. In varianta optimista, urmand modelul Cehiei ai al Austriei, rata de penetrare poate ajunge pana la peste 50%, fiind atrasi 10,8 milioane de persoane. 

“Romanii au cu adevarat nevoie de produsele financiare de felul celor oferite de BCR BpL, un studiu aratand ca 70% din  populatie doreste sa isi imbunatateasca nivelul conditiilor de locuit. Ei isi modifica abordarea, fiind tot mai predispusi sa economiseasca pentru a-si putea creste conditiile de trai prin renovarea, modernizarea, extinderea sau repararea locuintei lor. Astfel, BCR aduce pe piata un produs care va ajuta efectiv o categorie larga de clienti sa beneficiaze atat de sprijinul de stat cat si de rate de dobanda avantajoase la credit, pentru a-si imbunatati standardul de viata.”, a precizat Skopek.

BCR Banca pentru Locuinte are in portofoliul 64 de tipuri de contracte de economisire-creditare, aprobate de BNR. Pentru inceput, clientii pot alege unul din trei produse disponibile in prezent, ulterior banca urmand sa diversifice portofoliul in functie de evolutia pietei. Cele trei produse - Locuinta Plus, Economii Plus si Locuinta Imediat - au dobanzi fixe atat la economisire, cat si la creditare. Perioada minima de economisire este de 18 luni, iar durata maxima de rambursare a creditului este de 88 luni. Potrivit reprezentantilor bancii, prima de stat si celelalte facilitati ofera un randament efectiv al economisirii de 11,2% pe an. Dobanzile la credite sunt de 5% pe an pentru Locuinta Plus si Economii Plus si de 6% pe an pentru Locuinta Imediat. Nici prima de stat si nici dobanda nu se impoziteaza. De asemenea, clientul are posibilitatea deducerii fiscale in limita a 300 de lei, la calculul impozitului pe venitul global. In cazul in care se doreste rambursarea anticipata a creditului, banca nu percepe comision pentru aceasta optiune. In plus, BCR BpL are o oferta speciala, in valoare de 35 de lei, pentru clientii care vor semna un contract in in lunile iulie si august.

Aceste produse pot fi  contractate in toate cele 590 de unitati ale BCR si la celelalte subsidiare ale bancii. Pe termen mediu, reteaua de unitati a BCR va realiza 70% din volumul de contracte de economisire-creditare, intrucat 82% dintre clienti prefera sa fie consiliati la banca in vederea semnarii unui astfel de contract, iar restul va reveni fortei de vanzari a BCR BpL, care va acoperi segmentul de 13% din clienti care doresc sa fie consiliati acasa. “In primii doi-trei ani, focusul nostru nu este pe reteaua de agenti, insa expansiunea acesteia se va realiza in functie de calitatea oamenilor pe care-i putem coopta. Nu vom miza pe masa, ci pe clasa ", a mai spus Schuster.

Presedintele BCR BpL, Petre Tulin, a mentionat ca institutia pe care o conduce si-a propus drept obiectiv obtinerea, inca din primul an de functionare, a unei cote de piata de 51%, in functie de numarul de contracte noi incheiate.”Pentru a realiza acest obiectiv ne vom baza pe strategia de integrare in structurile BCR. Acest obiectiv poate fi realizat tinand cont de tintele pe care ni le-am propus”, a spus Tulin. El a explicat ca  nu poate fi vorba de un “canibalism”, in sensul in care noile produse ar reprezenta o concurenta pentru cele vechi. Produsele de economisire-creditare sunt niste produse complementare celor ipotecare si vin sa acopere necesitatile celor care nu pot contracta un credit ipotecar, acestea pot servi chiar si in calitate de avans pentru un astfel de imprumut.

In sistemul de economisire creditare, clientii incheie un contract pentru o suma stabilita de comun acord cu banca. O parte din suma respectiva se constituie din banii economisiti pe o anumita perioada, la care se aduga dobanda si o prima anuala de la stat de 15% din valoarea economiilor (cel mult 150 euro) adaugate in cont, in fiecare an. Cealalata parte a sumei contractate o reprezinta creditul cu dobanda redusa si fixa pe toata durata creditarii, acordat de banca dupa perioada de economisire.

BCR Banca pentru Locuinte a fost infiintata la inceputul lunii iulie, cu un capital social de 45 milioane lei. BCR detine 80% din actiuni, iar restul de 20% din capital este detinut de Bausparkasse der Österreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft.

Ludmila Cucia 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro