credius.ro

BCR si Erste vor deschide o banca pentru locuinte in Romania

13 martie 2007

Banca Comerciala Romana (BCR) si actionarul sau majoritar, grupul austriac Erste Bank, analizeaza oportunitatea deschiderii unei banci specializate in finantari pentru locuinte, a declarat presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. "In general, Erste a dezvoltat acest tip de banca in tarile unde a intrat, astfel incat nu neglijam nici noi aceasta posibilitate. Am avea un avantaj competitiv, pentru ca ne ajuta reteaua mare si numarul de clienti", a explicat Danila, raspunzand unei intrebari adresate de reprezentantii agentiei de presa - Mediafax. In cazul in care decizia va fi adoptata, procedurile vor decurge foarte rapid, a precizat presedintele executiv al BCR.
In perioada urmatoare, grupul BCR va cauta solutii pentru a finanta achizitia de locuinte de catre persoanele cu venituri medii si mici, in contextul in care anticipeaza o crestere puternica a segmentului de credit ipotecar, a mai spus Danila.

El crede ca statul ar putea sa joace un rol mai activ in sprijinirea finantarii populatiei pentru cumpararea de locuinte. "Depinde ce strategie avem, daca dorim sa crestem, sa stabilizam forta de munca, adica sa o pastram in Romania, atunci statul ar putea sa se implice mai mult", a explicat Danila.

Presedintele BCR a expus mai multe preocupari ale bancii in perioada imediat urmatoare. Astfel, in trimestrul al doilea, BCR va finaliza unificarea conturilor de card si a conturilor curente, proces aflat in faza de testare. De asemenea, banca pregateste largirea ofertei pentru clientii cu venituri mari si va adopta o pozitie proactiva, incercand sa-si atraga clientii cu produse de top si sa raspunda prompt la solicitarile acestora.
In acest context, Danila a aratat ca BCR urmareste diversificarea instrumentelor de plasament, unul dintre obiective fiind legat de fonduri de investitii pe piete de capital straine.

Presedintele BCR se asteapta la un boom pe piata creditului de consum, fara sa lege aceasta prognoza in mod necesar de relaxarea conditiilor de creditare.
Danila crede ca bancile comerciale vor reactiona diferit, dupa eliminarea restrictiilor privind creditele pentru populatie. Oficialul BCR a ridicat insa o alta problema, cea a pasaportului unic, aratand ca bancile europene interesate de piata romaneasca vor avea o politica agresiva, de cota de piata, si vor ignora pentru inceput costurile.
"Cred ca bancile mici, fara forta financiara, vor avea zile mai dificile", a adaugat Danila.
Ritmul de crestere a creditelor ipotecare a fost de 66% anul trecut, potrivit estimarilor prezentate saptamana trecuta de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. Creditele ipotecare si imobiliare au avansat, anul trecut, potrivit BNR, cu peste 53%, la un sold de 8 miliarde lei.

Dupa eliminarea restrictiilor BNR, bancile urmeaza sa stabileasca propriile norme privind gradul de indatorare maxim al clientilor si avansul solicitat acestora, iar reglementarile trebuie aprobate de banca centrala.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro